Ve volbách zazářila koalice, která ani neměla program. Co chtějí Přísaha a Motoristé?

Nově zvolení europoslanci Filip Turek a Nikola Bartůšek

TK koalice Přísaha a Motoristé sobě

Největším překvapením voleb je úspěch koalice Přísaha a Motoristé sobě. Se ziskem 10,26 procenta skončila třetí a přeskočila známější strany a hnutí jako STAN či Piráty nebo SPD. V Evropském parlamentu budou mít dva europoslance – Filipa Turka a Nikolu Bartůšek.

Přísaha a Motoristé neměli ani napsaný program, a přes to slaví úspěch. Lídr kandidátky Filip Turek v rozhovoru pro Echo řekl, že lidé nepotřebují na vše směrnici. Přísaha a Motoristé jsou proti zavedení eura a negativně se staví ke Green Dealu. „Nechceme federalizovat Evropu, nechceme, aby z EU chodilo takové množství zákonů. Evropská administrativa škodí průmyslu i společnosti,“ uvedl Turek.

Nikola Bartůšek je podle webu Přísahy expertka na migrační a azylovou politiku, socioložka, vysokoškolská a středoškolská pedagožka a lektorka dětských jazykových kurzů. Filip Turek na webu Přísahy a Motoristů uvádí, že je bývalý pilot formule, politický komentátor, automobilový expert, prezident Jaguar klub ČR a cestovatel.

Výsledky eurovoleb v číslech: Vyhlášení výsledků si můžete pustit ve videu níže

Turek na sebe upozornil v předvolebním souboji s lídryní kandidátky STAN Danuší Nerudovou na CNN Prima NEWS. Nerudová označila za nenormální, že má někdo doma svícny s hákovými kříži jako Turek. Její oponent se bránil tím, že se jedná o starožitnosti. Po otci má podle svých slov dokonce i dýku nacistické SS. Turek odmítl, že by byl pravicovým radikálem.

PŘEHLEDNĚ: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

Volby do europarlamentu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,14 procenta hlasů, čemuž odpovídá zisk sedmi křesel. Následovala koalice Spolu, které svůj hlas dalo 22,27 procenta voličů, a připadne jí šest mandátů. Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě (10,26 %; dva mandáty). V Evropském parlamentu usednou také zástupci koalice Stačilo! (9,56 %; dvě křesla), hnutí STAN (8,70 %; dva mandáty), Piráti (6,20 %; jedno křeslo) a SPD a Trikolora (5,73 %; jeden mandát). Volební účast dosáhla rekordních 36,45 procenta. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta voličů.

Celou debatu Turka s Nerudovou si můžete pustit ve videu níže:

Tagy: