Vleky se nerozjedou, potvrdil Babiš. Kromě Havlíčka byli všichni ministři proti

Skiareály

Rozhovor s Andrejem Babišem

Vláda rozhodla, že lyžařské vleky se i nadále nerozjedou. CNN Prima NEWS to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Pro otevření byl z členů vlády pouze ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO). Babiš dodal, že další rozvolnění si nemůže země dovolit.

Premiér Babiš CNN Prima NEWS sdělil, že se o vládě o vlecích hovořilo, ale nakonec k němu nedojde. „My si zkrátka nemůžeme dovolit něco dalšího rozvolnit. Já chápu, jsou tam anomálie, že tam některé sedačky jsou v provozu, protože to je podle jiného zákona. My jsme uvolnili miliardu na kompenzace, ale zkrátka Ministerstvo zdravotnictví je zásadně proti a ve vládě taky, to de facto kromě pana Havlíčka nikdo nepodpořil,“ sdělil redakci premiér.

Jediným zastáncem otevření byl vicepremiér Karel Havlíček, který původně na jednání vlády donesl návrh na zahájení provozu skiareálů od 29. ledna. „Čísla se bohužel nevyvíjí dobře, stejně tak v okolních zemích, bylo zřejmé, že tento návrh by neprošel, respektoval jsem argumenty ministra zdravotnictví a bod jsem nakonec nedával ke hlasování. Zatím nelze predikovat, kdy se areály otevřou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Havlíček.

Zástupci provozovatelů lyžařských středisek, cestovního ruchu a sportu opakovaně vyzývají vládu k otevření sjezdovek. Jako hraniční termín uvedli právě pátek. Situace se podle nich stává neúnosnou. Skiareály mohly od 13. března loňského roku fungovat kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením jen týden, ztratily tak asi deset týdnů provozu. I přes slíbené kompenzace, které pomohou jen s částí nákladů, areály nutně potřebují začít fungovat, aby nezkrachovaly, řekl ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot.

Zahájení provozu v průběhu února už podle Knota nic nevyřeší, zimní sezona pro většinu areálů končí kolem 15. března. „Provozovatelé chtějí jasnou a podloženou odpověď, jakým nebezpečím je pro epidemiologickou situaci jedoucí lanovka a vlek. Pokud ji nedostanou, nelze se potom divit části provozovatelů, kteří hovoří o řízené a dlouhodobé likvidaci oboru, nebo zvažují žaloby na způsobené škody,“ uvedly organizace cestovního ruchu v otevřeném dopise vládě zaslaném tento týden.

Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle AHS jednu až 1,2 miliardy korun. V ČR je podle Havlíčka 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 tisíc převážně místních obyvatel.

Tagy: