Rakušan připravil 33 opatření po střelbě na UK. Navrhuje více hlídek a dovybavení policie

Zleva: ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS)

Vnitro seznámilo Bezpečnostní radu státu se 33 opatřeními v souvislosti se střelbou na fakultě

Ministerstvo vnitra připravilo na jednání Bezpečnostní rady státu 33 opatření, která reagují na tragickou střelbu na pražské Filosofické fakultě. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Česká republika patří mezi nejbezpečnější země a bude tomu tak i nadále. Ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že analytické schopnosti policie budou intenzivní prioritou. Počítá rovněž se zvýšením počtu prvosledových policejních hlídek z nynějších 210 na 241. Úměrně tomu je třeba počítat s dovybavením, dodal.

„Platí, že patříme mezi nejbezpečnější země na světě. Přemýšlíme, jak to nadále udržet,“ řekl Fiala po jednání Bezpečnostní rady státu. Podle něj se jedná o opatření u hasičů, policie, ministerstva zdravotnictví nebo ministerstva školství.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala a další lídři EU vyzvali k podpoře Ukrajiny. Unie musí zdvojnásobit své úsilí, píší

Výsledkem jednání Bezpečnostní rady státu je, že ministerstvo vnitra má do 26. června všechna opatření zpracovat dopodrobna. „Máme před sebou první materiál. Budeme na něm dál pracovat a v červnu předložíme komplexní zprávu, kde budou dopodrobna vyčísleny náklady a rozpočtové nároky,“ řekl Rakušan.

Návrhy se týkají i osvěty a vzdělávání v oblasti měkkých cílů. Hasiči mají připravit nový způsob rychlého informování obyvatel. Vnitro připraví školení a semináře a spolu s ministerstvem zdravotnictví zajistí důslednou digitalizaci systémů v souvislosti s novou zbraňovou legislativou.

„Analytické schopnosti a kompetence policie jsou něco, na co se intenzivně zaměříme. Bude k dispozici centrální registr zbraní, který by měl lépe spolupracovat se systémy obchodníků. Musíme také dostát systematizaci. Budeme mít 241 prvosledových hlídek. Dovybavíme je kvalitními zbraněmi a balistickou ochranou,“ řekl dále ministr vnitra.

Tagy:
policie Vít Rakušan Petr Fiala Česko rada Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo vnitra České republiky střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy