Vodítka a obojky: Jak se v nich vyznat a vybrat ty správné?

pes

Prima Mazlíček: Jak vybrat správný obojek a vodítko?

„Vodítka, postroje, obojky, náhubky – všechno to jsou pomůcky. Samy o sobě nic nedělají. Každou z nich můžu používat buď špatně, nebo dobře a podle toho mi budou sloužit,“ říká ve videu Jan Jurák z útulku Dogpoint. Jak vybrat správnou pomůcku zrovna pro svého psa a jak s ní zacházet?

Pokud máte psa, který zvládá základní povely, venku se nemění na tahající stroj, který neslyší a nevidí, pak je ideální pevný obojek, jehož šířku je potřeba přizpůsobit na míru vašemu zvířeti. To znamená, že čivava nepotřebuje pět centimetrů široký obojek a pro ohaře není centimetrový obojek ideální.

„Možností je použít i stahovací obojek se stopkou, kterou lze nastavit tak, aby to psa zbytečně neškrtilo. Pes ho může mít na krku stabilně, protože v momentě, kdy ho majitel odepne, obojek je volný, nevytlačuje se do srsti, nedrží se pod ním vlhkost a nevznikají hotspoty,“ vysvětluje Jan Jurák.

Kovové stahovací obojky je potřeba používat s rozumem. Kovový s malými očky může vytrhávat srst, v tomto případě jsou vhodnější dlouhá oka. Zaujal vás stahovací obojek s ostny? Pak byste měli vědět, že sám o sobě nic neřeší, jeho neodborným používáním můžete psa zranit a problém s taháním jím rozhodně nevyřešíte.

Nejen obojků, ale i vodítek je několik typů. Jak si vybrat ten správný? Ze všeho nejdřív je potřeba psa naučit základním povelům, jinak bude venčení vypadat jako hra na přetahovanou a je jedno, jakou pomůcku se rozhodnete použít. Jak v takovém případě postupovat, jste si mohli přečíst v prvním díle našeho článkového seriálu Jak vycvičit páníčka, kde najdete mimo jiné i informace o některých obojcích a vodítkách, na které se ve videu nad článkem nedostalo.

Čtyřnohého člena rodiny ještě nemáte, ale přemýšlíte nad tím? Pak pro vás máme v následujícím videu pár rad a tipů, na co se připravit a co nepodcenit, abyste místo radostí neprožívali vy i váš pes jen samé starosti:

SOUTĚŽTE S NÁMI A VÝROBCEM KRMIV NATIVIA

PŘIDEJ FOTKU DO KOMENTÁŘE A VYHRAJ! Pozor, pozor! Společně se společností Nativia - české krmivo pro psy a kočky, jsme...

Posted by Prima Mazlíček on Sunday, September 20, 2020

Tagy: