Vojáček: Česká armáda je nyní schopná týden bránit jen jeden kraj. Potřebujeme investice

Bezpečnostní analytik Jiří Vojáček v pořadu 360° vysvětlil, proč Ukrajina čeká s protiofenzivou.

360° 29.5.2023

Pokud chceme mít armádu, která bude schopna ubránit naši zem a bude efektivně spolupracovat se státy NATO, musíme do ní víc investovat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl bezpečnostní analytik Jiří Vojáček. Reagoval tak na slova náčelníka generálního štábu Karla Řehky, který připustil, že je možná válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí.

„Pokud chceme od armády to, co je napsané v Ústavě a zákonech, je potřeba do ní vrátit peníze. Naše armáda je schopná bránit jeden ze 14 krajů po dobu jednoho týdne. To znamená, že pokud chceme mít armádu, která bude schopna bránit naši zem a která bude efektivně spolupracovat se státy NATO, budeme do ní muset investovat. V tom má náčelník generálního štábu bezesporu pravdu,“ uvedl Vojáček v pořadu 360°.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin chystá vzpouru proti Kremlu, nikdo si proti němu nic nedovolí, říká Girkin

Okomentoval tak prohlášení Řehky, který na pondělní konferenci na téma vnitřní bezpečnost a odolnost státu ve Sněmovně připustil, že je válka mezi Ruskem a NATO možná. „Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, což je pro nás ten nejhorší scénář, není nemožná. Je možná,“ varoval doslova Řehka. Armáda se podle něho snaží připravit na konflikt vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem. „Rusko je dnes na trajektorii konfliktu s aliancí,“ uvedl náčelník generálního štábu.

Pokud by taková válka vypukla, velká část armády by podle něho odjela bojovat v souladu s aliančními plány. Úkoly by se ale musely plnit podle Řehky také v Česku, které je tranzitním koridorem ze západu jak do Polska a do Pobaltí, tak na jihovýchod k Černému moři.

Česká republika by musela zajistit armádní přesuny a přelety, skladovací prostory či bezpečnost kritické infrastruktury. „Úkol je to naprosto zásadní,“ zdůraznil náčelník generálního štábu. Podle něj by k tomu česká armáda potřebovala podporu dalších resortů. „Koncepce rozvoje všech resortů a bezpečnostních složek musí počítat s válkou,“ dodal.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodním videu.

Tagy:
válka NATO Ukrajina Karel Řehka Rusko bezpečnostní analytik 360° Jiří Vojáček