Prigožin chystá vzpouru proti Kremlu, nikdo si proti němu nic nedovolí, říká Girkin

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

Prigožin proti Putinovi

Zakladatel žoldácké organizace Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin chce využít svůj nabytý vliv a uskutečnit puč namířený proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Tvrdí to Igor Girkin, známý také jako Igor Strelkov, který kritizuje Kreml v souvislosti s děním na Ukrajině. Někdejší separatistický lídr říká, že Prigožinovi žoldnéři Rusku nepřísahali věrnost a jejich šéf je může využít k převratu uvnitř Kremlu. Girkin se zároveň podivuje tomu, že se proti šéfovi vagnerovců neozvou představitelé ruské armády, které často kritizuje.

„Neslyšel jsem, že by ve Vagnerově skupině skládali přísahu, že nebudou nikdy bojovat proti Rusku a ruské armádě. Je to čistě žoldácká organizace,“ pronesl ve svém vlastním vysílání Girkin. Prigožina otevřeně kritizoval a stejně tak se podivoval tomu, že jeho urážky na adresu ruské armády zůstávají bez odezvy.

„Kde je reakce ozbrojených sil, velení, státu na to, že tento člověk s nízkou sociální odpovědností přímo uráží ozbrojené síly navzdory stavu, ve kterém právě jsme?“ tázal se někdejší lídr doněckých separatistů. Podle něj je urážení ruské armády těžkým zločinem.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry hrdinského vzdoru ruské přesile: Úřadoval Predátor, Da Vinciho vlk i Chinaz v zákopu

Zároveň říká, že si na šéfa vagnerovců jen tak někdo nedovolí. „Prigožin je blízký prezidentovi (Putinovi), na což je ostatně hrdý a často to opakuje, ale když se mezi elitami objeví lidé, kteří otevřeně porušují zákony a volají po změnách v rámci těchto elit, tak je to začátek vzpoury,“ řekl dále Girkin.

„Prigožin prakticky vyhlásil válku části armády a státní nomenklatury. Evidentně není sám,“ říká dále Girkin s tím, že pokud by Prigožin neměl spojence, byl by rychle odstraněn. Podle někdejšího představitele separatistů má Prigožin podporu skupiny Ozero. Členové této komunity mají mít chaty v blízkosti Petrohradu, a patří do ní například samotný Putin, ale také významní ruští oligarchové Nikolaj Šamalov nebo Jurij Kovalčuk.

Podle něj je tak Prigožin součástí „vládnoucí mafie“, přičemž sám však usiluje o ještě vyšší postavení. Toho by dle Girkina mohl dosáhnout právě pomocí puče. „Pokud Prigožin zůstane v čele Vagnerovy skupiny, vzpoura nastane rychle a radikálně.

Girkin mimo jiné varoval, že vagnerovci se aktuálně z Ukrajiny stahují do svých základen v evropské části Ruska, tudíž budou blíže Kremlu. „Hrozba možného puče je jasná,“ zakončil muž, který v roce 2014 vedl proruské separatisty na Donbasu, ale po sestřelení civilního letu MH17 nad Doněckou oblastí funkci náhle opustil. Nikdo z 298 lidí na palubě letadla nepřežil.

Prigožin: Girkin říká nesmysly, hrozbou je NATO

Sám Prigožin na Girkinova slova reagoval prostřednictvím své tiskové agentury na sociální síti Telegram. „Strelkov (Girkin) je emotivní člověk, takže občas říká nesmysly,“ řekl na adresu někdejšího lídra proruských separatistů Prigožin. „Co se týče převratu, ten je možný v každé zemi – USA, Japonsku, kdekoliv. Zažil jsem mnoho převratů v různých zemích a zpravidla jsem byl vždy na straně toho, kdo byl cílem převratu. K převratu nepotřebujete velký počet ozbrojených sil. Obvykle je to však armáda – nebo nějaká její odštěpená část,“ pokračoval dále šéf Vagnerovců.

Zároveň se dušoval, že jeho žoldáci nejsou pro Putina žádnou hrozbou. „Vagnerova skupina armádou vůbec není. Navíc máme k prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi velmi uctivý vztah. Proto nevidím žádné předpoklady pro převrat ze strany Vagnerovců,“ vzkázal dále Prigožin.

Kromě toho řekl, kdo je podle něj pro Ruskou největší hrozbou. {Hlavní ozbrojenou silou, před kterou se musíme chránit, které musíme čelit a která rozhodně může, pokud nebudeme připraveni, provést vojenský převrat nebo jinak ovlivnit současný režim v Rusku a jeho lid, je NATO. NATO, které rukama ukrajinské armády do ní pumpuje všechno co se dá a může dosáhnout požadovaných výsledků, pokud polevíme,“ pronesl dále

O vzpouře mluví i sám Prigožin

Prigožin v poslední době vydává ostrá prohlášení. Naposledy se nechal slyšet, že „hlavním problémem jsou ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov“. Do této dvojice se trefuje již nějaký čas.

Kromě toho ale začal vychvalovat nenáviděné Ukrajince. „Cílem speciální vojenské operace byla denacifikace, ale z Ukrajiny jsme udělali národ známý po celém světě. Jsou jako Řekové nebo Římani v časech prosperity. Co se týče ‚demilitarizace‘, pokud měli na začátku speciální operace 500 tanků, teď jich mají 5 000. Pokud tehdy umělo bojovat 20 tisíc vojáků, teď jich je 400 tisíc. Jak jsme ji demilitarizovali?“

I on sám navíc začal hovořit o vzpouře, jak připomíná americká stanice CNN. Ta by se podle Prigožina mohla rozhořet mezi běžnými ruskými občany, pokud Moskva nedosáhne na Ukrajině významného úspěchu. Doslova řekl, že pokud budou ruské ztráty i nadále narůstat, tak „všechny tyto věci můžou vést k revoluci, jako byla v roce 1917“.

Tagy:
válka Vladimir Putin vzpoura Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Igor Girkin Jevgenij Prigožin Igor Strelkov