Vojáky na Ukrajinu nepošlu, řekl Biden. Vzdušný prostor pro ruská letadla ale uzavře

V americkém Kongresu promluvil prezident Joe Biden

Projev amerického prezidenta Joe Bidena k válce na Ukrajině 2.3.2022

Spojené státy po vzoru Evropské unie, Británie a Kanady uzavřou svůj vzdušný prostor ruským letadlům kvůli vpádu ruských vojáků na Ukrajinu. Při svém projevu o stavu unie to v Kongresu oznámil americký prezident Joe Biden.

Americký prezident řekl, že Spojené státy stojí za ukrajinským lidem a že ruský prezident Vladimir Putin je více izolovaný od světa než kdy jindy. „Myslel si, že Západ a NATO nebudou reagovat, myslel si, že nás může rozdělit... Ale Putin se spletl,“ řekl šéf Bílého domu. Na úvod svého projevu ocenil Ukrajince včetně ukrajinské velvyslankyně ve Washingtonu Oksany Markarovové, která je na tribuně Sněmovny reprezentantů. Přítomní jí pak tleskali vestoje. Mnozí členové Kongresu při tom byli oděni v barvách ukrajinské vlajky nebo měli modrožluté vlaječky či jiné doplňky.

Agentura AP dění popisovala jako pozoruhodnou ukázku jednoty po roce neustálých pranic mezi demokraty a republikány nebo i uvnitř Bidenovy Demokratické strany. Ruskou invazi odsuzují demokraté i republikáni a zástupci dvou stran spolupracovali v uplynulých dnech na balíku bezpečnostní a humanitární pomoci pro Ukrajinu v objemu 6,4 miliard dolarů (skoro 150 miliard Kč).

„Putinova válka byla předem naplánovaná a nevyprovokovaná. Odmítl opakované snahy o diplomacii,“ uvedl Biden, který ruského prezident v projevu označil za diktátora. „Když diktátoři za svoji agresi nezaplatí, způsobí ještě více chaosu. Dnes večer říkám ruským oligarchům a zkorumpovaným lídrům, kteří z tohoto násilného režimu vymáčkli miliony dolarů: Dost. Přidáváme se k evropským spojencům, abychom našli a zabavili jejich jachty, jejich luxusní byty, jejich soukromé tryskáče,“ řekl.

Biden před zákonodárci, členy svého kabinetu a soudci nejvyššího soudu vyzdvihoval sankce, které na Rusko uvalil Západ, a prezentoval i společnou pracovní skupinu, která má dohlížet na to, aby měly sankce kýžený efekt. Zároveň ale ujistil, že „naše síly nejsou zapojené a nezapojí se do konfliktu s ruskými silami na Ukrajině“.

„Ukrajinci bojují s čistokrevnou odvahou,“ uvedl. „Ale nejbližších několik dní, týdnů, měsíců, pro ně bude tvrdých,“ dodal.

Tagy:
Vladimir Putin Velká Británie Kanada NATO Ukrajina Joe Biden Evropská unie USA Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Oksana Markarovová