Unavený, bledý a plný emocí. Reportér CNN popsal, jak na něj Zelenskyj působil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a reportér Matthew Chance  exkluzivním rozhovoru pro CNN z kyjevského bunkru (1.3.2022)

Zelenskyj pro americkou CNN zhodnotil dosavadní průběh války

Reportér americké CNN Matthew Chance se v úterý setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v jednom z kyjevských bunkrů. Politik, kterého velká část světa vnímá jako hrdinu, je podle novináře po necelém týdnu války bledý a unavený.

Zelenskyj poskytl americké CNN exkluzivní rozhovor v jednom z kyjevských bunkrů, mezi kterými se pravidelně přesunuje. Reportér Matthew Chance popsal, jak na něj prezident působil.

„Určitě je pod obrovským tlakem. Je to člověk, který věří, že je cílem číslo jedna a jeho rodina číslo dvě. Přesouvá se z bunkru do bunkru. Měl na sobě maskáče, byl neoholený, unavený, bledý, měl červené oči a mluvil velice emocionálně,“ uvedl.

Zelenskyj je díky svému přístupu často hrdinou nejen v očích Ukrajinců, ale i mezi obyvateli či představiteli řady dalších zemí světa. Respekt si získal například tím, že odmítl nabídku na evakuaci ze strany USA a zůstal v Kyjevě, kde zuří válka.

Svou rodinu už prý neviděl tři dny. Jeho den vypadá tak, že střídá práci a občasný spánek. V minulých dnech natáčel Ukrajincům povzbuzující vzkazy, vyjednal přes telefon pomoc od západních zemí a formou videohovoru přednesl emotivní projev v Evropském parlamentu.

Zelenskyj v rozhovoru mimo jiné prohlásil, že jeho výroky o tom, že Rusové nezaútočí, byly cílené. „Je důležité, aby nepřítel nedokázal odhadnout, co připravujeme. Nechtěli jsme celému světu říct, že se připravujeme na válku,“ uvedl.

Jednání mezi jeho zemí a agresorem z Ruska se ale zatím příliš nepohnula. Zelenskyj dál tvrdí, že cesta k nastolení míru vede jen přes složení zbraní a dialog.

Tagy: