Vojenská technika ve vzduchu i na zemi. Dny NATO v Mošnově přilákaly desetitisíce lidí

Dny NATO v Mošnově. Vrátí se na ostravské letiště armáda i natrvalo?

Stovky tun vojenské techniky ve vzduchu i na zemi. To je show Dny NATO, která o víkendu probíhá na mošnovském letišti u Ostravy. Po loňském roce, kdy na akci nemohla veřejnost, se letos opět otevřely brány a dorazilo se podívat 40 tisíc lidí.

Střelba, dunění a záblesky. Tak přehlídka NATO vypadá navenek. Za jejími kulisami se však řeší budoucí nákupy české armády, mimo jiné i pořízení bezpilotního prostředku. Rychlost dronu je až 150 kilometrů za hodinu a unese 200 kilogramů, včetně zbraní.

Otázkou je také nadzvukové letectvo. Gripeny v českém letectvu dolétají v roce 2027. Už nyní začíná armáda řešit, co bude po nich. Americký průmysl chce nabídnout F-35, tedy vyspělou stíhačku páté generace. „Vidíme, že k F-35 se obrací stále více zemí. Bude primární stíhačkou vzdušných sil NATO,“ uvedl Randall Howard, viceprezident Lockheed Martin.

Desítky tisíc návštěvníků

Švédsko však doufá, že Česko si pořídí jeho nové gripeny. „Budeme pokračovat v partnerství s Českou republikou, ale detaily budoucího kontraktu ještě nezveřejníme,“ řekl švédský ministr obrany Peter Hultqvist.

Ruský stroj Mi-24 je současností českého vrtulníkového letectva, americký AH-1Z zase jeho budoucností. „Vrtulníky budou dle smlouvy s vládou doručeny v roce 2023,“ prozradila ředitelka programu pro Českou republiku v Bell Helicopter Andrea Bryantová.

V minulosti se na mošnovském letišti během víkendu vystřídalo i několik stovek tisíc návštěvníků. Letos jich dovnitř v sobotu i v neděli může jen 40 tisíc. A co se jim nejvíce líbí? „Asi stíhačky,“ sdělil jeden z návštěvníků. „Nejspíš Black Hawk. Máme to kousek a na dny NATO jezdíme pravidelně,“ dodala další.

A stroje se líbily i vojákům. Ministerstvo obrany jim za 13,7 miliardy korun koupí nové rakety, aby konečně odstavili sovětské „tři prsty smrti“. „K podpisu samotné smlouvy by mělo dojít ještě do letošních voleb,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Tagy:
armáda stíhačka vojáci letiště NATO Lockheed Martin Ostrava nákup letadla Moravskoslezský kraj smlouva Česko armádní vrtulníky Mošnov gripeny Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky Lockheed Martin F-35 Lightning II Dny NATO v Ostravě