Vojska Ruské federace jsou na Ukrajině, potvrdil ruský soud. Kreml to stále popírá

Ruská federace si protiřečí ohledně přítomnosti vojáků na východě Ukrajiny. Soud v ruském Rostově minulý měsíc vynesl verdikt v případu korupce při dodávkách potravin určených vojákům Ruska na území Doněcké a Luhanské lidové republiky. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov však ve čtvrtek tuto formulaci označil za chybu těch, co rozsudek sepisovali. Ukrajinští právníci hodlají verdikt využít v žalobě proti Rusku.

„Určitě jde o chybu těch, kdo psali tento text, protože to není možné. Žádné ozbrojené síly Ruské federace na území republik nebyly a nejsou. Ozbrojené síly Ruské federace jsou na území Ruska,“ řekl Peskov novinářům s tím, že Rusko stále poskytuje humanitární pomoc, kterou povstalecké republiky potřebují.

Rostovský soud ale minulý měsíc poslal na pět let za mříže ruského občana Vjačeslava Zabalujeva za zprostředkování úplatků při předloňských dodávkách tisíců tun potravin ruským vojákům. Ti se podle verdiktu nacházejí ve stálé službě v povstaleckých republikách, upozornila ruská redakce BBC. Ukrajinští právníci hodlají verdikt využít v žalobě proti Rusku u mezinárodního soudu.

V rostovském rozsudku je i věta o řidičích, kteří s nasazením života dopravují potraviny na místo určení, přičemž z kamionů sundávají poznávací značky. Text rozsudku mezitím zmizel z internetové stránky soudu, ale v médiích se dochovaly jeho kopie.

Verdikt podle BBC umožňuje odhadnout počet ruských vojáků v Donbasu. Jejich zásobování totiž vyžadovalo vypravit jednou za dva týdny kolonu více než sedmi desítek kamionů přepravujících dohromady 1 300 tun potravin za více než 130 milionů rublů (asi 39 milionů korun).

Rusko svou účast popírá

Vojenská norma přitom počítá s 1,6 kilogramu potravin na vojáka a den čili dané množství potravin by uživilo kontingent asi 58 tisíců vojáků. Experti odhadují, že ruské ministerstvo obrany nejspíše živí i povstalecké jednotky. Odhady počtu ruských vojáků v Donbasu včetně vojenských instruktorů sahají od tří po 26 tisíc.

Rusko od začátku konfliktu neustále popírá, že by vojensky podporovalo separatisty v Donbasu, a to i v případech, kdy důkazy (například zničené či ukořistěné zbraně ruské výroby) vypovídají o opaku. Sami povstalci v počáteční fázi bojů připouštěli, že jim pomáhají ruští dobrovolníci, kteří ale prý byli oficiálně na dovolené.

Ruští ochránci lidských práv informovali, že v bojích na východě Ukrajiny byly zabity stovky ruských vojáků. Několik jich dokonce Ukrajinci zajali. Ukrajina obviňuje Rusko z agrese a okupace jejího území. Konflikt v Donbasu si od jara 2014 vyžádal podle odhadů více než 13 tisíc mrtvých.

Podle válečných reportérů pravidelné jednotky ruské armády zasáhly do bojů v Donbasu přinejmenším dvakrát – při ofenzivě v srpnu 2014, která vedla k obklíčení ukrajinských sil u Ilovajsku, a v únoru 2015 při dobývání Debalceva.

Tagy: