Volby by vyhrálo ANO, uvádí nový průzkum. Do Sněmovny by se dostalo pět stran

Hnutí ANO na tiskové konferenci po oznámení výsledků voleb do Evropského parlamentu

Volby by vyhrálo ANO, druhá ODS

Volby do Sněmovny by v září vyhrálo se ziskem 33 procent hlasů opoziční hnutí ANO. Druhá ODS by získala 11,5 procenta a třetí hnutí STAN 11 procent, vyplývá z volebního modelu agentury Median, jehož výsledky obdržela ČTK. Do Sněmovny by se podle něj dostali ještě Piráti a SPD.

Zatímco ANO a Starostům preference rostou, Piráti a SPD v září naopak ztráceli. Pirátům by dalo hlas 8,5 procenta voličů, SPD by získalo sedm procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek se tváří jako tajemný hrad v Karpatech, řekl politolog. Popsal budoucnost nové strany

Do Poslanecké sněmovny by se v září nedostala TOP 09, KSČM ani Přísaha, všechny tři subjekty mají shodně 4,5 procenta. Sociálním demokratům (SOCDEM) model přisuzuje zisk čtyř procent a Motoristům 3,5 procenta. Po dvou procentech hlasů by posbírali Zelení, KDU-ČSL a PRO 2022.

Strany současné vládní koalice, tedy ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, mají v součtu podporu 29 procent potenciálních voličů. Bez sestavení předvolebních koalic by získaly 64 poslaneckých křesel, spočítal Median.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v září určitě zúčastnilo 46,5 procenta lidí. Dalších osm procent dotázaných účast zvažuje. Ochota zúčastnit se voleb se oproti minulému průzkumu snížila. Pokles volební účasti jde do velké míry na vrub lidem, kteří v roce 2021 volili koalici Spolu. Ti by se ze 31 procent voleb určitě nezúčastnili.

Průzkum veřejného mínění pro volební model dělal Median od 1. do 30. září. Zapojilo se do něj 1 020 respondentů ve věku 18 a více let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čunek chce být znovu předsedou lidovců. Strana se odklonila od konzervatismu, říká

Tagy:
průzkum politika TOP 09 volby KDU-ČSL Česká pirátská strana ANO 2011 poslanecká sněmovna Median Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR politický proces SOCDEM politické strany a hnutí volby 2025