Kalousek se tváří jako tajemný hrad v Karpatech, řekl politolog. Popsal budoucnost nové strany

Politolog Lukáš Jelínek

K VĚCI - 14.10. v 12:30

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se někdy tváří jako tajemný hrad v Karpatech, ale mám pocit, že tím zvyšuje svou vlastní cenu, řekl v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek. Doplnil, že jeho nová potenciální strana má být pravicovým uskupením s důrazem na rozpočtovou odpovědnost, což by mohl odrážet i samotný název partaje. Jako problém ale vidí, že pokud bude podobných stran hodně, roztříští to politické spektrum.

„Kalousek je zkušený politik. Už dokázal stát v čele dvou politických stran, tak proč by nemohl stát v čele i třetí. Někdy se tváří jako tajemný hrad v Karpatech, ale mám pocit, že tím zvyšuje vlastní cenu nebo atraktivitu,“ popsal pro CNN Prima NEWS Jelínek. Doplnil, že je velmi zvědavý, s čím bývalý politik TOP 09 přijde.

ČTĚTE TAKÉ: Kalousek s novou stranou pravici nepomůže, řekl Vondra. Jako ministr financí je přeceňovaný

Miroslav Kalousek již dříve v rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiznal, že o tvorbě nové strany debatuje s řadou lidí. Zároveň ale připustil, že se případného nového projektu účastnit nebude. „Je to natolik silná politická osobnost, že je mu každá kazajka těsná, ať už kazajka kdysi KDU-ČSL nebo nyní kazajka TOP 09. Asi je to člověk, který má rád situaci pod kontrolou, což v TOP 09 rozhodně neplatilo,“ popsal Jelínek možné motivace Kalouska k založení nové strany.

Politolog nastínil, že se bude jednat o stranu, která by stála napravo od současné vládní koalice a zároveň by se snažila sbírat nespokojené koaliční voliče, což by se mu mohlo podařit.

Potenciální problém ale může nastat, pokud podobných stran bude více. V tom případě by se mohlo politické spektrum tříštit a atomizovat. „Za normálních okolností by mohl s novou stranou dosáhnout na potřebných alespoň pět procent hlasů. Ale také se může stát, že strana vytěží nějaké hlasy koaličních voličů, ale zůstane mimo Poslaneckou sněmovnu a de facto tím nahraje hnutí ANO,“ vysvětlil Jelínek.

Právě proto by podle politologa bylo chytřejší, kdyby Kalousek vstoupil znovu do politické řeky až po sněmovních volbách. „Uvidíme, jestli svému táboru pomůže, nebo jestli mu ve skutečnosti uškodí,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejsem rád, že jsou Piráti z vlády, překvapil Kalousek. Promluvil o Fialovi i nové straně

Tagy: