Vondra: Agrobaron Jandejsek je proruský kolaborant. Jste opravdu mimo mísu, osočil ho Hrnčíř

Alexandr Vondra a Jan Hrnčíř

Vondra: Agrobaron Jandejsek je proruský kolaborant

Bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek je proruský kolaborant, který dělá špinavou práci pro Andreje Babiše (ANO). V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Ve studiu ukázal dopis, v němž měl údajně Jandejsek týden po vypuknutí války na Ukrajině nabízet Rusku své služby. Šéf představenstva zemědělské skupiny Rabbit a spoluorganizátor pondělního „traktorového“ protestu v Praze pravost dopisu kategoricky popřel. Kritika Vondry zazněla i z řad opozice.

„Zdeněk Jandejsek je známá firma – agrobaron a figura Andreje Babiše, která pro něj dělá špinavou práci,“ řekl Vondra, přičemž ve studiu ukázal text v ruštině, který měl údajně podepsat právě Jandejsek. „Jde o dopis zaslaný ruské ambasádě týden po invazi. Ruskému velvyslanci nabízí v podstatě kolaboraci,“ dodal místopředseda ODS.

Dokument měl Vondra získat z okruhu zemědělců. „Tento pán je skutečně proruský kolaborant. Oklamal některé zemědělce, kteří s ním v pondělí přijedou do Prahy a budou dělat bordel. Ta rozumná část s vládou jedná, ať už jde o Agrární komoru nebo Asociaci soukromého zemědělství,“ sdělil.

Na otázku, zda je dopis ruské ambasádě pravý, se Vondra vyjádřil následovně: „Nevím, jestli je to fake. Nemám možnost to ověřit. Můžete se pana Jandejska zeptat, já s ním nemluvím. Mě ten dopis ale nijak nepřekvapil.“ Reportéři CNN Prima NEWS bývalého šéfa Agrární komory oslovili. Podle něj dopis není pravý. „Nikam jsem nic neposílal. Musí to být podvrh. Jako zapřisáhlému antikomunistovi mi dávat do úst taková slova je skutečně hanba,“ prohlásil.

Vondrovo osočení se nelíbilo ani poslanci Janu Hrnčířovi (SPD). „Co tady pan Vondra předvedl, mi trošku připomnělo metody StB za minulého režimu: ‚Mám tady nějaký pamflet. Nevím, jestli je pravý, ale je to kolaborant.‘ Opravdu mimo mísu. Takhle jste to podal, přijde mi to nechutné a přes čáru,“ řekl mu.

Poslanci Robertu Králíčkovi (ANO) se zase nelíbila zmínka o Andreji Babišovi. „Při vší úctě k panu Vondrovi jde o další rozdělování společnosti a nálepkování lidí s jiným názorem. Když dojdou argumenty, tak tam strčíte proruské živly a samozřejmě Babiše, který může i za to, že není sníh na horách. Je nesmysl, že by pan Jandejsek organizoval něco s politickým podtextem pro pana Babiše,“ uvedl.

Tagy:
demonstrace politika ODS Partie Evropská unie Evropský parlament Partie Terezie Tománkové SPD protesty Robert Králíček Alexandr Vondra Rusko kolaborace Jan Hrnčíř Agrární komora České republiky Zdeněk Jandejsek