Vondra o jednání s krajní pravicí: Nekádruju. Ani fašisti by vám nesmrděli, osočil ho Kolaja

Alexandr Vondra (ODS) a Marcel Kolaja (Piráti)

Speciál: České zájmy v Evropě (3)

Mnoho problémů, se kterými se potýkáme na národní úrovni, má původ v Evropské unii, prohlásil Alexandr Vondra (ODS) při debatě českých europoslanců na CNN Prima NEWS. Podle něj se schyluje k tomu, aby „bylo líp“, složení europarlamentu by se však prý mělo uchýlit více k pravici. Jeho výrok popudil Marcela Kolaju (Piráti). Vondru osočil z jednání s krajní pravicí.

Do problémů, které by se daly řešit v europarlamentu, zahrnul Vondra například vysoké ceny energií. „Musíme s tím bojovat. A potřebujeme lepší složení europarlamentu, aby se nám to víc dařilo,“ okomentoval odhadované vyhlídky. Podle průzkumu společnosti IPSOS, který zveřejnil začátkem prosince Deník.cz, by totiž volby těsně vyhrálo ANO s 26,3 procenta, koalice SPOLU by získala 25,2 procenta hlasů.

ČTĚTE TAKÉ: Zničí Kalousek kandidátku SPOLU? Když TOP 09 nesplní domácí úkoly, je konec, řekl Vondra

Aby se v europarlamentu podařilo Vondrou zmíněné problémy řešit, musel by se celý orgán více orientovat na pravicovou politiku. Na to však Kolaja ostře zareagoval: „Pan Vondra nám ukázal, jak si představuje, aby byla sestavena většina po volbách. Když on vyjednává legislativu, tak s krajní pravicí, se skupinou Identita a demokracie, kde sedí i SPD. Dokonce o tom otevřeně hovoří, že si to tak představuje.“

Podívejte se na pořad 360°, kde byl hostem i Alexandr Vondra (ODS).

Na to Vondra namítl, že je v Evropském parlamentu pouze hlasem, který prosazuje české zájmy. „Já nikoho nekádruju, na rozdíl od vás,“ rýpnul si. „Rozumím, i kdyby to byli fašisti, tak vám to nesmrdí. My máme trochu jiné hodnoty u Pirátů,“ dodal Kolaja.

Celou debatu europoslanců přímo ve Štrasburku si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy: