Zničí Kalousek kandidátku SPOLU? Když TOP 09 nesplní domácí úkoly, je konec, řekl Vondra

Alexandr Vondra

Speciál: České zájmy v Evropě (3)

Pokud TOP 09 nedodrží dohodu, bude to znamenat konec koalice SPOLU ve volbách do Evropského parlamentu, řekl ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS europoslanec ODS a lídr společné kandidátky Alexandr Vondra. Reagoval tak na snahu části TOP 09 poslat do eurovoleb své bývalé předsedy Miroslava Kalouska a Jiřího Pospíšila. Výkonný výbor strany o tom bude rozhodovat ve čtvrtek.

Kalouska si na kandidátce neumí představit například šéf ODS a předseda vlády Petr Fiala. Minulý týden to řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. „TOP 09 dostala domácí úkoly. Partnerství nejde postavit na tom, že kolegu budu veřejně známkovat. To v žádném případě nehodlám. Oni vědí, co mají dělat, a vytvoří rozhodnutí v souladu s tím, na čem jsme se dohodli. Když ne, tak konec,“ vyjádřil se ke Kalouskově kandidatuře Vondra. Podobné „úkoly“ prý museli splnit i občanští demokraté – nebude za ně kandidovat Jan Zahradil.

Zjednodušeně řečeno spočívá dohoda v tom, že kromě předem vybraných kandidátů nebudou strany do eurovoleb vysílat výrazné osobnosti, které by mohly pomocí preferenčních hlasů přeskákat domluvená jména.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o eurovolby: Zlepšíme životní úroveň, slibuje Zaorálek. Nezměníte nic, vytkl Zdechovský

Poslední tah je podle Vondry na TOP 09. „Velmi dobře vědí, co se od nich očekává. Nic jim touto cestou vzkazovat nebudu,“ dodal.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se ke Kalouskovi vyjádřil opatrně. I on však zdůraznil, že lidovci museli ustoupit: „Lidovci šli do vyjednávání transparentně. Přišli jsme s požadavky, v řadě věcí jsme ustoupili. Dávat dohromady kandidátku je demokratický proces. Je potřeba zůstat nohama na zemi a počkat, jak rozhodne výbor.“

Podle politického komentátora Dalibora Balšínka je jednání koalice absurdní. „Oni se obávají dát na kandidátku někoho, kdo by mohl uspět. Nic nevyjadřuje větší absurditu uvažování vlády než tento moment,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Koalice Spolu do evropských voleb je noční můra. Nevíme, co vlastně volíme, tvrdí Valeš

Tagy: