Osekejme migrantům dávky, navrhuje Vondra. Zpackal to Rakušan, útočila na koalici Dostálová

Alexandr Vondra a Klára Dostálová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (13)

Německo je podle Alexandra Vondry (ODS) problematickou zemí, protože svým sociálním systémem umožňuje masovou migraci. Kandidát do Evropského parlamentu to prohlásil v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Jeho oponentka v diskuzi Klára Dostálová (za ANO) v souvislosti s daným tématem zaútočila na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že zpackal jednání o migračním paktu.

Oba politici reagovali na zprávu, že v Německu v poslední době výrazně vzrostla kriminalita. Mezi zločinci se navíc objevilo významné množství cizinců. Alexandr Vondra řekl, že vítá otevření debaty nad migrační politikou. „Německo je v tomto případě problematickou zemí, protože jejich sociální systém k migraci motivuje. Nehledě na to, že mnoho uprchlíků tam už žije a vracet se nehodlají,“ řekl Vondra v Partii.

ČTĚTE TAKÉ: Záměna dětí, kóma i smrt. Tragédii na Bulovce předcházely i jiné omyly lékařů, jak skončily?

Podle něj by celá změna politiky měla vést k dánskému modelu. „Tam skutečně došlo k osekání sociálních dávek před několika lety a z roku na rok přestalo být pro migranty atraktivní. To je podle mě vývoj, který povede k žádoucím výsledkům,“ řekl dále politik.

Vondra také zmínil, že vnitřní bezpečnost Evropy je pro všechny občany velmi důležitá. Pokud se totiž lidé nebudou cítit v bezpečí a bude například přibývat teroristických útoků, tak přijdeme o část svobod. „Pokud tento problém nezvládneme, tak přijdeme o schengenský prostor,“ dodal Vondra.

Bývalá ministryně pro místní rozvoj a kandidátka hnutí ANO Klára Dostálová připomněla, že vláda premiéra Petra Fialy jasně neodmítla kontroverzní migrační pakt. Ten totiž řeší přerozdělování uprchlíků. „Doufám, že Německo bude měnit svou politiku. První příležitost budou mít na hlasování Evropského parlamentu v dubnu, kde by měl být na pořadu schůze migrační pakt. Ten bohužel zpackal ministr vnitra Vít Rakušan,“ řekla Dostálová.

Rakušana trochu kritizuji, říká Vondra

Politička hnutí ANO také připomněla, že by se rozhodnutí o migračním paktu mělo přenést na nové složení Evropského parlamentu. Tedy aby se prodloužila debata nad migračními kvótami.

Vondra s kritikou Dostálové souhlasil a také řekl, že zdržení Rakušana při hlasování o kompromisní podobě migračního paktu ho velmi překvapilo. Trochu ho za to kritizuji, protože se měl pokusit sehnat blokační menšinu. Spadlo to ale z čistého nebe. Byl jsem skutečně překvapen a moc se mi to nelíbilo,“ řekl Vondra.

Tagy: