Vondra ostře k protestu farmářů: Akorát budou dělat „bordel“. Došla jim trpělivost, zní z ANO

Alexandr Vondra (ODS) a Robert Králíček (ANO)

Alexandr Vondra o protestech zemědělců

Rozumní zemědělci do Prahy protestovat nepřijedou, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Dorazí prý pouze ti, které oklamal bývalý šéf agrární komory Zdeněk Jandejsek, a budou dělat „bordel“. Další hosté nedělního pořadu Partie uvedli, že mají pro protesty pochopení.

Za „rozumné zemědělce“ považuje Vondra podle svých slov ty, kteří o problémech jednají s vládou. Zmínil například zástupce Agrární komory nebo Asociace soukromého zemědělství. „Tento pán (Zdeněk Jandejsek, pozn. red.) oklamal některé zemědělce, kteří s ním zítra přijedou do Prahy a budou dělat bordel. Ale ti rozumní vědí, o co jde,“ prohlásil Vondra. Protestní jízda traktorů Prahou, která se koná v pondělí, má podle něj čistě politický účel a zemědělcům nic nepřinese.

ČTĚTE TAKÉ: Agrobaron Jandejsek je proruský kolaborant, řekl Vondra. Jste opravdu mimo mísu, osočil ho Hrnčíř

Demonstrantů se zastal poslanec Robert Králíček (ANO). „Nedivím se, že chtějí demonstrovat, že jim došla trpělivost,“ namítl. Vláda si podle něj pečlivě vybírá, s kým bude jednat, a nepřistupuje ke všem stejně. „Jestliže někdo reprezentuje většinu nespokojených farmářů a zemědělců, měla by s ním vláda jednat,“ zdůraznil.

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) souhlasila s Vondrou, že protest spousta účastníků zneužila k jiným tématům, týkajícím se například Ukrajiny. Uvedla však, že jinak má pochopení pro protesty po celé Evropě i pro ty, které se chystají v Česku. Zemědělci k tomu prý mají mnoho objektivních důvodů. „Pro české zemědělce je skutečně velice těžké získat dotace. Mnohem těžší než třeba pro polské zemědělce,“ zmínila.

S tím souhlasil i poslanec Jan Hrnčíř (SPD). „Společná zemědělská politika Evropské unie není výhodná pro české farmáře a zemědělce,“ řekl.

Tagy:
protest Partie Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Robert Králíček Alexandr Vondra Česko Praha Markéta Gregorová Jan Hrnčíř Agrární komora České republiky Zdeněk Jandejsek