Vondrák: Žena nadávající Babišovi? Kandiduje za lidovce. Estébácké metody, zuří Zdechovský

Ivo Vondrák

360° (822)

Žena, která s dítětem na ramenou neúnavně křičela na expremiéra Andreje Babiše během mítinku hnutí ANO v Kopřivnici, prý v tomto městě bude kandidovat za KDU-ČSL v komunálních volbách. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda ANO Ivo Vondrák. Chování ženy označil za nepřijatelné a nedemokratické. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) sice odsoudil jakékoliv agresivní vystupování na obou stranách tábora, podrobné lustrování kandidátek však považuje za „estébácké metody“.

Pískání, nadávky i transparenty. Tak vypadala první setkání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s obyvateli Moravskoslezského kraje, kam předseda opozičního hnutí zamířil se svým obytným vozem. Asi nejbouřlivější nálada panovala v Kopřivnici, kde na expremiéra křičela matka s malým dítětem na ramenou.

Expremiérovi vstoupila několikrát do cesty a opakovaně na něj křičela „lháři“ či „estébáku“. Od Babiše ji později odtlačila ochranka. Podle moravskoslezského hejtmana a poslance Iva Vondráka (ANO) jde o ženu, která je spjatá s KDU-ČSL.

„Paní na obrazovce je kandidátkou za KDU-ČSL ve městě Kopřivnice na 15. místě,“ tvrdil ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň se pustil do europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), druhého hosta pořadu 360°.

„Paní byla agresivní, chovala se nepřijatelně a měla na ramenou zhruba dvouleté dítě. Kde jsou ty křesťanské hodnoty, ke kterým se jako lidovci hlásíte? Tohle je typické pro politiku KDU-ČSL? Toto porušuje principy demokracie,“ prohlásil Vondrák.

Zdechovský ve své reakci nejdříve uvedl, že je mu jedno, kdo a za koho kandiduje do komunálních voleb. „Toto jsou estébácké metody, kdy lustrujeme kandidátky. Já se setkávám s jakýmikoliv voliči, chodím i do vězení a je mi jedno, koho ta osoba volí,“ odvětil.

Zároveň však popřel, že by podporoval jakékoliv agresivní vystupování vůči Babišovi na jeho mítincích: „Vyzýval jsem někdy k protestům proti Andreji Babišovi? Vyzývám všechny, aby nenadávali panu Babišovi. Vy zase můžete vyzývat pana Babiše k tomu, aby nenazýval naše voliče nacisty a fašisty,“ uvedl s odkazem na Babišova nedávná vyjádření.

Šéf hnutí ANO v posledních dnech čelil ostré kritice, když na začátku srpna těmito slovy na svém předvolebním mítinku v Táboře označil odpůrce hnutí ANO. „To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči Spolu a PirSTANu. To jsou lidi, kteří jsou nebezpeční,“ řekl tehdy. Babiš se nejdříve hájil tím, že prý pouze zkratkovitě zmínil komentář v deníku Právo. Později se hned několikrát omluvil. Své chování označil za chybu a zkrat.

„Ano, za (Babišovo) prohlášení jsem schopen se omluvit. I pan Babiš to udělal. Byla to emotivní situace. Nemyslím, že naši odpůrci jsou nacisti či fašisti. Já něco takového v žádném případě neříkám,“ zmínil Vondrák. Z toho, kdo může za zvyšující se agresivitu lidí v obou táborech, se však vládní pětikoalice a opozice viní navzájem.

Tagy: