Odpůrci vypískali Babiše v Kopřivnici. Lháři, estébáku, křičela na něj žena s dítětem

Žena s dítětem v Kopřivnici nadávala Babišovi.

Babiše v Moravskoslezském kraji vypískali

Pískání, nadávky i transparenty. Tak vypadala první setkání expremiéra Andreje Babiše (ANO) s obyvateli Moravskoslezského kraje, kam předseda opozičního hnutí zamířil se svým obytným vozem. Stejně jako v jiných regionech i zde došlo na drobné konflikty mezi jeho podporovateli a hlasitými kritiky. V Kopřivnici musel do střetu dvou názorových táborů zasáhnout antikonfliktní tým. Babišovi se postavila do cesty jedna z místních matek, která ho označila za „lháře“ a „estébáka“, uvedl web Deník.cz.

Někdejší předseda vlády dorazil do Moravskoslezského kraje se zpožděním, dle svých slov kvůli dešti. Přestože má v regionu silnou voličskou základnu, již na jeho první zastávce v Novém Jičíně se setkal s prvními odpůrci. Přivítali ho hlasitým pískáním i nadávkami.

Na místě se shromáždilo okolo 200 lidí, většinu tvořili voliči hnutí ANO. Ti se v průběhu mítinku střetli s Babišovými odpůrci. Podobně probíhalo setkání i v Kopřivnici, kde musel kvůli vyhrocené situaci zasáhnout i antikonfliktní tým a odtlačit od expremiéra pár lidí.

Hned po vystoupení z auta si Babiš vyslechl nadávky od ženy s dítětem na rameni. Ta mu vstoupila několikrát do cesty a označila ho za „lháře“ a „estébáka“, uvedl Deník.cz. Od lídra opozičního hnutí ji odtlačila ochranka. Přístup protestující matky z Kopřivnice odsoudila exministryně financí Alena Schillerová. „Jako babičku mě velmi mrzí, že tady odpůrci tahají takto malé děti, které drží v rukou,“ podotkla šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO.

K žádnému výrazně většímu střetu ale nedošlo. Podle reportérky CNN Prima NEWS byla situace ve Frenštátě pod Radhoštěm mnohem klidnější. Babiš chce v kraji objet celkem 19 obcí.

Ačkoliv Babiš tvrdí, že se svým obytným vozem objíždí Českou republiku v rámci kampaně před komunálními a senátními volbami, podle mnohých politologů jde spíše o přípravu na možnou prezidentskou kandidaturu.

Babiš na Hrad vs. za mříže

Podobně to ostatně vnímali i někteří jeho sympatizanti, kteří v Moravskoslezském kraji provolávali hesla jako „Babiš na Hrad“. Do skandování se přidalo ovšem několik jeho odpůrců, kteří expremiéra naopak posílali do vězení. Celou akci doprovázelo špatné počasí, setkání proto proběhlo pod desítkami deštníků.

Konflikty mezi podporovateli i odpůrci Andreje Babiše probíhaly i v jiných českých regionech. Lidé na sociálních sítích například sdíleli video, na kterém Babiš hovoří o tom, že odpůrci na místě jeho předvolební akce jsou voliči vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Mluví o nich v té souvislosti jako o „fašistech a nacistech“. Později expremiér poznamenal, že je mu líto, že hovořil zkratkovitě o jednom komentáři v deníku Právo.

Tagy:
kampaň Andrej Babiš Moravskoslezský kraj hnutí ANO volby ANO 2011 Česko předvolební kampaň Kopřivnice komunální volby 2022 senátní volby 2022 Volby do zastupitelstev obcí v Česku