Zmetek, parazit a odpudivá kreatura. Pětikoalice cupuje Babiše za vyjádření o Pekarové

Andrej Babiš

Babiše v Moravskoslezském kraji vypískali

Symbol zla a nenávisti. Tak opět označil předseda hnutí ANO Andrej Babiš šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Tentokrát tak učinil prostřednictvím svého Facebooku. Ostré reakce od členů vládní pětikoalice na sebe nenechaly dlouho čekat. Politici expremiéra nazvali mimo jiné výrazy jako zmetek, parazit či odpudivá kreatura.

„Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je symbol zla a nenávisti,“ napsal Babiš na svůj facebookový účet. Stejně se o šéfce Sněmovny vyjádřil již před časem ve svém pravidelném pořadu Čau, lidi. Tehdy reagoval na to, že ho členové koalice Spolu včetně Pekarové přirovnávají k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová je symbol zla a nenávisti.

Posted by Andrej Babiš on Sunday, August 21, 2022

Podle předsedkyně TOP 09 se ale expremiér spojuje s osobou Putina sám svými výroky. Například když na začátku srpna na svém předvolebním mítinku v Táboře označil odpůrce hnutí ANO za nacisty a fašisty. „To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči Spolu a PirSTANu. To jsou lidi, kteří jsou nebezpeční,“ řekl tehdy.

Babiš se nejdříve hájil tím, že prý pouze zkratkovitě zmínil komentář v deníku Právo. Později se hned několikrát omluvil. Své chování označil za chybu a zkrat. Stále si ale stojí za tím, že svým výrokem pouze narážel na komentář ze zmíněného deníku. Jak ukázal jeho nedělní příspěvek na Facebooku, Pekarovou nadále považuje za symbol zla a nenávisti.

Příspěvek nenechal v klidu některé kolegy Pekarové z TOP 09. „Agente Bureši, mlčte. Vy už se snad radši ani neomlouvejte. Když se taková odpudivá kreatura, lhář a parazit takhle vyjadřuje o dámě, lituju, že už nejsou možné souboje. Ačkoliv i souboj je jen pro čestné muže,“ nebral si servítky 1. místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

Své předsedkyně se zastal i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Když jsem byl předsedou TOP 09 já, byl jsem v ústech Andreje Babiše symbolem korupce. Teď je Markéta Pekarová Adamová symbolem zla a nenávisti. A to všechno vypouští do světa zmetek, který vystavěl svůj majetek na korupci a jeho politikou je mobilizace zla a nenávisti,“ uvedl bývalý politik, který se přitom v poslední době příliš netajil tím, že se s Pekarovou v mnohém neshodne.

Političky se zastali i Piráti s lidovci

Proti Babišovi se ozvali také další členové pětikoalice. „To říkáte jako člověk, který nás, své demokratické oponenty, nazývá bezdůvodně, a zřejmě záměrně, fašisty a nacisty? Jestli je něco čiré zlo a nenávist, tak tyhle vaše výroky. Kdybyste ho měl, tak vás vyzvu, ať zpytujete svědomí,“ kritizovala Babiše na Facebooku místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

„Symbol zla a nenávisti jste vy,“ vzkázal pak Babišovi europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Šéf hnutí ANO mu v reakci na to připomněl volební preference lidovců, kteří v posledních průzkumech mají problémy s překonáním pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny.

Pekarová se k Babišově kritice vyjádřila pro CNN Prima NEWS již krátce poté, co ji Babiš jako symbol zla a nenávisti označil poprvé. „Nemůže být pro mě větším vyznamenáním, než když mě označí za symbol zla a nenávisti člověk, který Havlovo ‚pravda a láska zvítězí‘ vulgárně parafrázoval slovy, která ze slušnosti nebudu opakovat,“ uvedla.

Podle ní právě Babišova vyjádření rozdělují českou společnost a prohlubují příkopy mezi podporovateli pětikoalice a zastánci hnutí ANO. Bývalý premiér naopak z toho samého osočuje představitele vládních stran.

Tagy: