Vondrášek: Policie na mítíncích Babiše chybovala. Zákrok proti ženě byl ale v pořádku

Martin Vondrášek

Tisková konference policejního prezidenta k zásahu v Borovanech

Nasazení policistů v civilu na mítincích expremiéra Andreje Babiše (ANO) bylo v pořádku, nezvládli však svoji roli a selhali i jejich velitelé. Takto postup policistů hodnotí úřad vnitřní kontroly prezidia a veřejnosti ho sdělil policejní prezident Martin Vondrášek. Ten zároveň řekl, že zásah policistů proti ženě v Českém Krumlově, která jednoho z policistů fyzicky napadla a následně byla zadržena zhruba na hodinu, je podle něj zcela v pořádku.

Českokrumlovští policisté byli podle Vondráška předem adekvátně informováni, co můžou akce s Babišem přinést. „Byli upozorněni, že tam dochází k narušení pořádku,“ řekl policejní prezident na pátečním tiskovém brífinku.

Podle jeho slov však místní velitelé akci nezvládli. „Co policie nezvládla, je koordinace hlídek, taktika postupu, a když to hodně zjednoduším, tak nebyla zvládnuta velitelská role. Velitelé porušili taktiku, ale i některé interní akty řízení, které mluví o zajištění vnitřní bezpečnosti,“ prohlásil Vondrášek.

V Českém Krumlově u některých potenciálních šarvátek museli zasahovat i policisté v civilu. Jejich samotné nasazení na místě bylo podle něj v pořádku, ale ani oni prý dostatečně nesplnili svoji funkci. Podle Vondráška totiž můžou zasahovat v případě, pokud je to skutečně nezbytně nutné, a předtím se navíc musí legitimovat.

V tomto případě byl problém, že strážci zákona v civilu, kteří nebyli coby policisté jasně identifikovatelní, zasáhli, aniž by se předtím prokázali příslušností k policii. „Lidé nemohli vědět, že jsou to policisté,“ zmínil Vondrášek.

Zadržení fackující ženy bylo v pořádku, míní Vondrášek

V Českém Krumlově posléze jednomu z policistů vrazila facku jistá žena. Vondrášek uvedl, že danému policistovi způsobila tržnou ránu na obličeji. Následně byla zadržena a převezena na policejní stanici, přičemž na ni strážci zákona použili donucovací prostředky.

„Já to považuji a hodnotím jako oprávněné a přiměřené. Tohle si žádný policista nemůže dovolit nechat líbit,“ prohlásil na brífinku policejní prezident. Žena podle něj měla být nakonec propuštěná asi po 55 minutách.

Celou akci v Českém Krumlově podle Vondráška aktuálně dostane na stůl k řešení šéf jihočeské policie Luděk Procházka. „Požádal jsem ho, aby z toho vyvodil osobní odpovědnost nejen policistů na místě, ale i velitelů,“ zmínil policejní prezident vzhledem k porušení nastavené taktiky. Od jihočeského šéfa policistů očekává rozhodnutí do 14 dnů.

Tagy: