Kdy se Tereza H. vrátí domů? Už si koupila letenku, soud jí ale zakázal vycestovat

Češka Tereza H., která byla v roce 2019 v Pákistánu odsouzena kvůli pašování drog a loni v listopadu zproštěna obžaloby, se stále nemůže vrátit domů. Její vycestování ze země zastavil v úterý nejvyšší soud na žádost pákistánského celního úřadu. Informovala o tom tamní televize Ary News.

„Vrchní soud zakázal Tereze cestovat do České republiky. Celníci totiž podali odvolání s tím, že je obviněná a že pokud jednou ze země vycestuje, už se nevrátí. Až do konečného rozhodnutí se Tereza nesmí vrátit domů,“ potvrdil Expresu pákistánský zpravodaj.

Rozhodovat prý bude tříčlenný senát nejvyššího soudu. „Nařídili jí, aby se zítra dostavila a podala výpověď,“ upřesnil.

Nejvyšší soud v úterý zastavil její vycestování z Pákistánu a další jednání v této věci odložil na středu. Češka má podle místních médií přitom už letenku na sobotu.

V Pákistánu s ní zatím zůstává její otec Miroslav. Do Islámábádu za svou dcerou přiletěl na konci března. Funguje tam nejen jako morální podpora, ale své dceři pomohl i po finanční stránce. „Zaplatil právníkovi za jeho služby a měl mít s advokátem velmi důležitou schůzku. Chce pomáhat, co nejvíce to jde,“ prozradil zdroj, který celou situaci sleduje přímo z Pákistánu. Terezin otec věří, že se mu v brzké době podaří dostat svou dceru zpět do Česka.

Domů se může vrátit až za několik let

Terezu H. zadrželi celníci v lednu 2018 na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, když se chystala odletět do Spojených arabských emirátů. Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. V březnu 2019 byla odsouzena k osmi letům a osmi měsícům vězení a pokutě 800 dolarů (asi 18 400 korun). Žena se proti rozsudku odvolala a loni v listopadu byla obžaloby zproštěna a propuštěna z vězení. Celníci ale podali odvolání, a zabránili jí tak vycestovat.

Kdy se mladá Češka vrátí domů, zůstává zatím nejasné. Europoslanec Tomáš Zdechovský začátkem roku v rozhovoru pro CNN Prima NEWS připustil, že se může vrátit domů až za několik let. „Když jsem se ptal pákistánských diplomatů, jak dlouho to může trvat, tak mi řekli, že měsíc, ale i několik let,“ nastínil další vývoj.

Tagy: