Vražda Roma v Brně hýbe politikou. Schillerová kritizuje Rakušana, Šlachta burcuje policii

Brnem v sobotu otřásla vražda Roma.

Opozice varuje vládní politiky, aby nepodceňovala situaci v Brně

Rostoucího napětí v Brně by po sobotním tragickém incidentu mezi Romy a Ukrajinci, během něhož zemřel člověk, mohli zneužít extremisté. Tvrdí to opozice, která varuje vládní politiky, aby situaci nepodcenili. Důležité je podle nich jednat rychle.

„Každý zmařený život je tragédie, bez ohledu na původ či národnost.“ Věta, na které se politici shodují. Opozice ale varuje – musí se vyřknout rychle. „Každý politik by měl dát jasně najevo, že odsuzuje jakékoliv násilí a národnostní nesnášenlivost. To by měl udělat každý a měl by to udělat velmi rychle,“ uvedl předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

ČTĚTE TAKÉ: Tři Ukrajinci proti Romům a sahání pro nůž. Fotka má ukazovat okamžiky před vraždou v Brně

„Mrzí mě, že ministr vnitra Rakušan na tuto velmi smutnou tragédii zareagoval dva dny poté, co se stala,“ uvedla ve středu k sobotnímu incidentu předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Vít Rakušan v úterý napsal, aby lidé nepodlehli manipulacím těch, kteří incident využívají pro šíření nenávisti proti celým skupinám. A princip kolektivní viny odmítá i brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Klíčová bude rychlost policie

„Brno je po staletí městem, kde pospolu žily různé skupiny lidí. Až na pár politováníhodných historických momentů to fungovalo a činilo Brno Brnem. Nenávist a násilí v jakékoli podobě do našeho města nepatří a jsem si jistá, že policie činí všechny kroky, aby případ vyšetřila,“ řekla Vaňková.

A právě rychlost policejní práce bude klíčová i podle šéfa Přísahy, bývalého policisty Roberta Šlachty. „Vyzývám policisty, aby byli strašně rychlí v tom, že nejenom, že se budou snažit odhalit viníka – to je samozřejmě to primární – ale hlavně, aby potom informovali veřejnost. Protože jenom tímto způsobem můžeme zabránit té eskalaci,“ nechal se slyšet Šlachta.

Napětí v Brně mezitím skutečně roste. „Došlo k nějaké potyčce, která samozřejmě byla záležitostí jednotlivců. Vlastně je evidentní, že něco mezi námi vře. Je ale potřeba se na to podívat z vícero pohledů,“ uvedla Lucie Fuková, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny.

Už ve čtvrtek dopoledne se proto v Brně uskuteční setkání. „Budeme společně s policií a s nevládními organizacemi hledat cesty k tomu, jak situaci co nejrychleji stabilizovat, jak posílit bezpečí,“ vysvětlila Klára Šimečková Laurečíková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Obě navíc ve středu potvrdily, že organizátoři zamýšlené sobotní demonstrace po komunikaci s nimi přislíbili zrušení plánované akce.

K činu došlo během sobotního večera před osmou večerní nedaleko zastávky tramvaje Přístaviště v Brně-Bystrci. Došlo k potyčce několika lidí, při níž muž s nožem napadl a zranil dvě osoby. Jedna z nich svým zraněním podlehla, druhá se zřejmě stále nachází v nemocnici. Agresora muži zákona na místě zajistili a převezli do cely. Cizinec nyní čelí podezření ze zločinu vraždy.

Tagy: