Vrecionová: Green Deal se může obrátit proti EU, je šancí Číny. Populismus, opáčil Kolaja

Europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) a europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

360° 3.11.2023

Dopady Green Dealu jsou nyní neznámé, bezhlavá cesta za ním přinese příležitost hlavně Číně. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to pronesla europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Znění Zelené dohody je podle ní nutné „zreálnit“, jelikož se prý jedná více o ideologii. Současná podoba je podle zákonodárkyně kontraproduktivní, a může se tak obrátit proti EU. S tím však nesouhlasil její kolega z europarlamentu Marcel Kolaja (Piráti), který takové prohlášení považoval za populistické. Zdůraznil také, že Green Deal pomůže nakopnout ekonomiku.

Možné ekonomicko-hospodářské konsekvence Zelené dohody pro Evropu jsou podle Vrecionové dnes neznámé. „Na občany budou teprve doléhat. Jsem přesvědčena, že jestli toto bezhlavé směřování přinese příležitost, bude to Čína,“ uvedla v pořadu 360° europoslankyně. Asijská velmoc by podle ní mohla posílit hlavně kvůli tomu, že by na její území přesídlily společnosti, které by svou výrobu vizím udržitelnosti nesnadno přizpůsobovaly.

K TÉMATU: Vondra ostře o von der Leyenové: Green Deal je tragédie. Všechno zdražuje a horko je furt dál

Za správný příklad uvedla politiku Spojených států. „Pro firmy, které vyrábějí zelenější a udržitelnější cestou, mají nastavené daňové úlevy. V Evropě si místo toho nastavujeme nějaké nejasné cíle,“ pronesla s tím, že doufá, že příští politické složení europarlamentu bude schopné znění dohody revidovat. „Některé položky potřebují zreálnit, protože v současné době se jedná spíše o ideologii,“ řekla Vrecionová.

„Obávám se, že pokud by podoba Green Dealu zůstala beze změny, vedlo by to nejspíše k tomu, že se lidé zcela postaví proti rozumné ochraně životního prostředí. Nakonec se celá věc obrátí proti Evropské unii a bude nahrávat extrémistům,“ myslí si europoslankyně.

Rýpnutí do kolegů

Takové tvrzení však Kolaja označil za populistické. „Zelená dohoda není něco, do čeho nalijeme peníze a ono to bude hned zítra. Jedná se o celou transformaci ekonomiky, aby byla udržitelnější. Ozdraví ovzduší a vytvoří prostředí, v kterém budou moct české firmy inovovat, čímž dojde k nakopnutí ekonomiky nejen u nás, ale i na evropské úrovni,“ pronesl europoslanec.

Kritika nejasného konceptu dohody je prý neopodstatněná. „Plán samozřejmě existuje. Není to však o tom, že vezmeme veřejné finance, něco za ně koupíme a tím tak realizujeme Green Deal. Právě těmi prostředky musíme nejdříve nastartovat ekonomickou změnu směrem k udržitelnosti,“ doplnil Kolaja.

Pirátský zákonodárce si také v souvislosti se slovy Vrecionové rýpnul do svých vládních kolegů. „Zajímalo by mě, jakou zprávu vysílá voličům koalice Spolu. To, že třeba Luděk Niedermayer z TOP 09, který v tomto ohledu prosazuje zcela jinou politiku, je na stejné kandidátce s občanskými demokraty,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spolu umělým slepencem? ODS v europarlamentu často hlasuje jinak než TOP 09, ukazuje analýza

Tagy: