Vstává ve 4, přesto naběhá 130 km týdně. Vágner trénuje na jeden z nejtěžších maratonů

Petr Vágner se připravuje na jeden z nejtěžších maratonů na světě.

Petr Vágner se připravuje na jeden z nejtěžších závodů

Petr Vágner má sice za sebou už spoustu adrenalinových běhů a nějaký maraton ho nemůže rozházet, jenže ten, na který se chystá nyní, je jeden z nejtěžších závodů svého druhu na světě. Běžci jsou i ve čtyřtisícové výšce, kde má kvůli nedostatku kyslíku řada Evropanů problém dýchat v klidu, natož běžet 42 kilometrů.

„Už z toho bude pomalu narozeninová tradice, každý rok si s přítelkyní Silvií dáváme takový speciální dárek – nějakou adrenalinovou sportovní výzvu, překážku, která je pro nás zároveň takovou životní výzvou a motivací,“ říká moderátor Nového dne na CNN Prima NEWS Petr Vágner. Nebere ale nic na lehkou váhu. Uvědomuje si, že tenhle závod je opravdu mimořádně obtížný, a proto i s přítelkyní velmi tvrdě trénují, často několikrát denně, a podstupují sportovní testy pod dohledem lékařů a trenérů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zuckerberg vs. Musk? Osobnosti MMA favorizují Marka proti „pupkatému“ Elonovi

„Takto extrémní závod s sebou nese i velká zdravotní rizika po zatížení organismu. Na běhání v tak vysoké nadmořské výšce se u nás nelze připravit. Lze to pouze simulovat v kyslíkovém stanu nebo běháním v kyslíkové masce omezující přísun kyslíku. Proto jsme společně s Martinem Dvořákem vyrazili za Jiřím Novotným, který je zkušeným sportovcem. Mimo jiné učí na Katedře sportovního výkonu a diagnostiky MUNI. Právě u něho jsme absolvovali zátěžový test: měření obsahu plic, spirometrie, laktát, určení hranice tepovky atd,“ vysvětluje Vágner.

A jak vypadá Petrův aktuální program? Práce, trénink a zase trénink. A to není jednoduché vzhledem k tomu, že vstává do práce na Nový den na CNN Prima NEWS kolem 4. hodiny ráno. A nebývá výjimkou, že hned po vysílání vyběhne z Primy a jde si dát pár kilometrů po strašnických parcích.

„Od letošního dubna běháme se Sylvií běžně 15, 22, 30 km denně. Za týden máme něco okolo 130 km. Když je hodně práce v dabingu, divadle nebo na natáčení seriálu Na vlnách Jadranu, naběháme okolo 90 km, a to musím skoro denně vstávat kolem 4. hodiny ráno na CNN Prima NEWS do Nového dne a o víkendu zase do rádia. Občas si to proložíme golfovými turnaji nebo cyklistickým Prima Cupem. Ona je totiž mým hnacím motorem, bez kterého bych rozhodně nebyl tam, kde jsem,“ říká moderátor.

Při tréninku přitom musí tentokrát dělat něco úplně jiného než obvykle. Kvůli vysoké nadmořské výšce budou muset omezovat svou rychlost i množství vzduchu, který dýchají. Je to takový opak tréninku na běh v nížinách.

„Na konci letošního srpna odletíme se Silvií do indického Ladakhu, kde musíme být kvůli aklimatizaci minimálně deset dní před závodem, který oba poběžíme 10. září. Tak nám držte palce!“ dodává s úsměvem Vágner.

Tagy: