Zuckerberg vs. Musk? Osobnosti MMA favorizují Marka proti „pupkatému“ Elonovi

Dva z největších boháčů světa hlásí nástup do klece. Šéf Tesly či Twitteru Elon Musk a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se prý dohodli na souboji v oktagonu. A co na to říkají přední osobnosti tuzemské bojové scény? „Je vidět, jaký obrovský boom MMA zažívá,“ pochvaluje si například Karlos Vémola. „Zuckerberg mi přijde jako větší maniak s dobrým základem oproti pupkatému Elonovi,“ tipuje pro CNN Prima NEWS výsledek případné bitvy promotér Ondřej Novotný.

S výzvou na duel přišel Elon Musk, když na Twitteru napsal, že je „připravený na klecový zápas“ s Zuckerbergem. Šéf firmy Meta, mateřské společnosti Facebooku a Instagramu, pak zveřejnil snímek obrazovky zobrazující Muskův tweet se slovy: „Pošli mi adresu“. „Vegas octagon,“ reagoval Musk.

ČTĚTE TAKÉ: Popelka českého MMA v UFC zazářila. Bledá soupeřce nedala šanci a přejela ji na body

Musk, který koncem června oslaví 52. narozeniny, zároveň svého protivníka varoval: „Mám skvělý chvat, kterému říkám ‚Mrož‘, kdy prostě protivníka zalehnu a nedělám nic,“ uvedl. Připojil video baculatého zvířete, které se válí na zádech na břehu. „Téměř nikdy necvičím kromě toho, že zvedám své děti a házím je do vzduchu,“ dodal.

Devětatřicetiletý Zuckerberg se naproti tomu dlouhodobě věnuje tréninku MMA a vyhrává amatérské turnaje v brazilském jiu-jitsu.

Na sociálních sítích se rázem strhla debata o tom, který z miliardářů by zvítězil. Zároveň se objevily humorné fotomontáže plakátů propagující avizovaný duel.

A co na potenciální klání amerických miliardářů říkají osobnosti tuzemského MMA?

„Přijde mi to legrační, ale proč ne? Je to fajn reklama pro MMA,“ říká s pousmáním promotér Oktagonu Ondřej Novotný. A ohledně favorita takového souboje má jasno: „Zuckerberg mi připadá jako větší maniak s dobrým základem oproti pupkatému Elonovi.“

Souboj géniů jako plus

Už samotná komunikace dvou velikánů současnosti na toto téma je pro smíšená bojová umění skvělým promem.

„Co k tomu dodat? Je vidět, jaký obrovský boom MMA zažívá. Zajímá všechny sféry, všechny věkové vrstvy. Chudé, miliardáře, úplně všechny,“ pochvaluje si Vémola. „Protože tihle dva frajeři to určitě nemají zapotřebí. I je ale MMA strhlo tak, že si chtějí vyřizovat účty v kleci. To je pro MMA asi jenom dobře, ukazuje to sílu toho sportu,“ dodal.

Podobný pohled na věc má i slovenská legenda Attila Végh. „Za mě je to pozitivní zpráva, že tihle velicí kapříci vědí o tomto sportu a dají to do povědomí běžné populace,“ říká vítěz Zápasu století proti Vémolovi. „Viděli jsme spolu bojovat už všelijaké lidi, a kdyby spolu zápasili tihle dva geniové, tak by to byl pro nás jen plus. Alespoň případně pocítí, jak je tento sport náročný a začnou jej podporovat,“ doplnil.

A jak toto téma vnímá například UFC bojovník?

„Je to čistě sranda mač, kdy ani jeden z nich pořádně nic neumí. Ale byl by to zápas dvou superboháčů. Může to být dobré v tom směru, že jsou oba hodně známí a můžou přilákat další lidi k tomuhle sportu,“ říká David Dvořák. „Samozřejmě si nemyslím, že by takový zápas měl být na nějakém galavečeru typu UFC. Spíše na něčem menším. Nemělo by to zastiňovat velké zápasníky,“ dále uvedl.

I Dvořák v případném duelu favorizuje zakladatele Facebooku, a to kvůli soupeři: „Elon Musk je psychicky nemocný člověk. Neumím si představit, že by se dokázal nějakým způsobem vypracovat.“

Svůj názor nabídl i šampion Oktagonu Patrik Kincl. „První titulek na tohle téma jsem bral pouze jako vtip, ale ve finále bych se nedivil, kdyby to bylo myšleno vážně. Jestli na to opravdu dojde, je otázka. Přece jen si myslím, že si MMA zápas nemůže dovolit ani jeden z nich,“ říká vítěz nedávné velké odvety s Vémolou. „U Zuckerberga registruji již delší dobu, že koketuje s BJJ (brazilské jiu-jitsu, pozn. red.) a MMA. Osobně mě to nijak neuráží, rozhodně by do toho nešli kvůli penězům nebo slávě a potvrzuje to mou teorii, že kdo MMA tréninkově podlehne, tak prostě chce zkusit alespoň jeden zápas. A tomu samozřejmě fandím,“ dodává Kincl.

Slovenský šéf organizace Oktagon o možnosti uskutečnění takového souboje pochybuje, ale jinak se mu myšlenka rozhodně líbí. „Nechce se mi věřit, že by se to opravdu někdy uskutečnilo. Ale kdyby ano, tak si myslím, že by to byla obrovská věc. Velká legitimizace toho sportu,“ říká Pavol Neruda „Zase to ukazuje, jak je MMA dnes světovým trendem. Suverénně patří mezi největší sporty světa. Podle mě je to skvělá zpráva, přitáhne to velikou pozornost. Takže pokud by to tak bylo, je to pro nás skvělé. Ale osobně tomu opravdu moc nevěřím. Nicméně Elon Musk je na to dost velký blázen. Jak už jsme viděli vícekrát v jeho životě, takže by toho byl asi i schopný,“ pokračoval.

Virtuální realita?

Ne všichni jsou z tohoto tématu nadšení. „Ty jo, já ani nevím, jestli je tohle ještě normální svět, nebo nějaká simulace, virtuální realita od Mety,“ říká s ironií Martin Karaivanov, trenér Jiřího Procházky.

„Osobně mě to nezajímá, zajímají mě lidi, kteří to myslí vážně. Dneska je populární, že každý neumětel se může poprat za účelem pozornosti,“ reaguje například Michal Martínek, bojovník organizace KSW. „Je mi však sympatický, že dokážou jít s kůží na trh. Protože to jsou rivalové ve svém byznysu a v tom jsou samozřejmě velcí žraloci. Nějaký příběh a hype tam bude. A určitě se to vyplatí oběma tak, či tak,“ zamyslel se.

Názor na pomyslný souboj dolarových miliardářů nabídl i Tomáš Linh Le Sy, promotér organizace Clash of the Stars. „Pokud bych si měl vsadit na vítěze, tak vím, že Mark Zuckerberg trénuje na nějaké úrovni už delší dobu. Takže vím, že nějakou průpravu má. U Elona Muska nevím o ničem. Proto bych si spíš vsadil na majitele Facebooku a Mety. Je to vtipné a celkem šílená myšlenka, že něco takového může vzniknout,“ říká šéf organizace, která se sama specializuje na souboje influencerů a různých podivínů.

Pokud by na diskutovaný souboj opravdu došlo, nebylo by to poprvé, co proti sobě velcí bossové nastoupí v rámci sportovního klání. V roce 1992 skončil právní střet kvůli téměř stejnému sloganu dvou amerických leteckých společností utkáním v páce mezi jejich generálními řediteli. Šéfa Southwest Airlines Herba Kellehera, posilněného cigaretou, tehdy před obrovským davem diváků na stadionu v Dallasu porazil výrazně mladší generální ředitel mnohem menší firmy Stevens Aviation Kurt Herwald. Nakonec si ale společnost Southwest Airlines ponechala svůj slogan výměnou za charitativní příspěvek ve výši pěti tisíc dolarů.

Tagy: