Král Karel III. si z návštěvy Francie odveze speciální dar. Odmítl jíst místní delikatesu

Král Karel III. s manželkou Camillou na návštěvě Francie

Karel III. ukončil návštěvu Francie

Opulentním banketem na zámku ve Versailles zakončili král Karel III. s královnou Camillou první den návštěvy ve Francii. Ve společnosti hvězdných zpěváků, herců, politiků a dalších známých osobností si vychutnali pečlivě sestavené menu. Večer přinesl i řadu vzpomínek na královu zesnulou matku.

K branám francouzské architektonické chlouby přivezl Karla III. luxusní vůz Bentley, který si král nechal dopravit z britských ostrovů. Milovníkům módy neuniklo ladění dam do námořnické modré. Královna šaty doplnila safírovým náhrdelníkem po Alžbětě II.

Po červeném koberci se prošel Hugh Grant i Mick Jagger. Právě zpěvák Rolling Stones měl co dělat, aby v dobrém rozmaru nejprve poslepu a následně pozadu doklopýtal až k šedesátimetrové tabuli v Zrcadlovém sále.

ČTĚTE TAKÉ: Svetr, který psal historii, trhl rekord. Za černou ovci princezny Diany dal kupec 26 milionů

„Rád bych připil na francouzského prezidenta, jeho manželku, na francouzský lid a naši srdečnou dohodu ve prospěch udržitelného rozvoje. Ať ji nezdolá ani vítr, ani mořský příliv,“ sdělil král. Emmanuel Macron pak nezapomněl na Alžbětu II. „Dobře víte, v jaké lásce ji francouzský lid choval. Dnes je s námi v našich myšlenkách jak ona, tak princ Philip,“ sdělil.

Královna šla do utkání

Právě odkazy na královnu se nesly celou slavností a výjimkou nebylo ani servírované menu. Podle detailních instrukcí ho připravili michelinští kuchaři. Zákaz platil pro foie gras – zduřelá játra vznikající překrmováním hus a kachen. Předkrm tak obstarali humři. Král naopak žádal houby, které mu prý připomínají matku. Ty byly součástí hlavního chodu s pošírovaným kuřetem.

Ve čtvrtek dopoledne král pokračoval v programu a promluvil jako první britský panovník v dějinách ve francouzském Senátu. Dámy mezitím zavítaly do národní knihovny, kde si královna prohlédla mimo jiné slavný komiks o Asterixovi a poté musela skousnout několik smečí francouzské první dámy při přátelském utkání ve stolním tenise. Král k žádnému zápasu nenastoupil, i tak si ale odnesl dres pařížského PSG. Odpoledne se oba páry setkaly během návštěvy právě rekonstruované katedrály Notre Dame.

Tagy: