Vybíjení se nekoná. Zmutovaný koronavirus z dánských kožešinových farem vymizel

Zmutovaný kmen nového typu koronaviru, který se objevil na dánských norčích farmách, zřejmě vyhynul. Dnes to uvedlo dánské ministerstvo zdravotnictví. Kvůli obavám z této nové formy nákazy, která hrozila i odolností proti nově vyvíjeným vakcínám, měli být norci na všech kožešinových farmách vybiti. Protiústavní rozhodnutí navíc stálo ministra zemědělství křeslo.

Na začátku měsíce oznámila dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová, že na tamějších kožešinových farmách budou vybiti všichni norci.

Právě na kožešinových farmách totiž došlo k potvrzeným přenosům viru z norků na lidi a virus podle vědců mutoval. V důsledku hrozil vznik verze covidu odolné nápříklad dosud vyvíjeným vakcínám.

Ve středu však, kvůli rozhodnutí norky vybít, rezignoval ministr zemědělství Mogens Jensen a v ohrožení se ocitla i samotná předsedkyně vlády. Nařízení totiž nemělo oporu v zákoně a hrozilo, že dojde k porušení ústavy. Frederiksenová se veřejně omluvila, ale dále trvá na tom, že požadavek norky vybít byl založený na podložených informacích.

Od 15. září jsme nezjistili žádné další případy variant s mutací. Proto se Státní zdravotnický ústav domnívá, že tato varianta zřejmě vymizela

Mezitím se však po zmutovaném viru zřejmě slehla zem. „Od 15. září jsme nezjistili žádné další případy variant s mutací. Proto se Státní zdravotnický ústav domnívá, že tato varianta zřejmě vymizela,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví ve svém prohlášení. Díky celkovému zlepšení situace na severu Dánska, kde se většina kožešinových farem nachází, ministerstvo zároveň uvolní opatření, která byla zavedena proti šíření viru před dvěma týdny.

Tagy: