Výborný: Blokádu Prahy ať lidem vysvětlí organizátoři. Zneužili farmáře, na poli nikdy nebyli

Marek Výborný, ministr zemědělství

Výborný považuje protesty zemědělců za politickou hru

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v nedělní Partii prohlásil, že organizátoři pondělních protestů v Praze zneužili zemědělce ke svým politickým hrám. Většina organizátorů podle Výborného nikdy nebyla na poli ani ve chlévě. První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček naopak prohlásil, že zemědělce chápe – podle něj protestují proti vládě.

V nadcházejícím týdnu ochromí Česko protesty zemědělců. V pondělí ráno najedou nespokojení farmáři s traktory do Prahy. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) respektuje právo zemědělců protestovat, podle něj se ale stali jen loutkami v cizí hře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výborný k protestům. Neorganizují je zemědělci, buďte ostražití. S farmáři jsme na jedné lodi

„Musíme se podívat na to, kdo za tím stojí. Každý má právo protestovat, to nepopírám. Pro své politické zájmy využili část zemědělců, kteří mají své starosti. Zítřejší protest je zneužití zemědělců ze strany některých skupin, které říkají, že je potřeba demontovat demokratické řízení, že chtějí svrhnout vládu,“ sdělil Výborný v Partii.

„Znám ze sociálních sítí seznam organizátorů. Většina z nich nikdy nebyla v chlévě, nikdy nebyla na poli. Bohumír Dufek to dělá, protože má politické ambice. Zneužít pro to takovou situaci, způsobit kolaps dopravy v Praze, to nepovažuji za zodpovědné,“ kritizoval.

V nedělní Partii mu ale oponoval první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Podle něj zemědělci protestují výhradně proti krokům současné vlády.

„Nejsme nadšeni z jakéhokoli protestu takového charakteru, ale pokud selže komunikace, není se co divit. Po dobu jednoho týdne nám tady budou stávkovat jednotlivé skupiny nebo zástupci zemědělců. Nechápu, že říkáte, že protestují proti demokratickému zřízení, oni protestují proti vládě. Co mají ti zemědělci dělat?“ rozčílil se Havlíček.

„Tato vláda se staví za nejostřejší cíle, které Green Deal nabízí. Zemědělcům extrémním způsobem rostou náklady,“ doplnil.

Jak budou protesty vypadat?

Část nespokojených farmářů z Česka chce v pondělí traktory a další technikou zablokovat pražskou magistrálu. Chce tak vyjádřit nesouhlas se stavem zemědělství. Ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) předají farmáři dopis s požadavkem, aby vláda odstoupila od Green Dealu, unijní Zelené dohody pro Evropu. Do Prahy budou farmáři šesti trasami přijíždět zhruba od 5:00, jejich prvním cílem je budova ministerstva zemědělství v centru.

Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami. Velké nevládní zemědělské organizace se od protestu distancovaly.

Tagy: