Výborný chce stlačit ceny pomocí aplikace, inspiroval se v Řecku. Nesmysl, tvrdí ekonomové

Mobilní aplikace na srovnávání cen potravin

Státní srovnávač cen potravin

Státní srovnávač cen potravin. Takovou mobilní aplikaci chce v Česku vyvinout ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ekonomové ovšem jeho názor tvrdě kritizují. Podle nich to v době úspor nedává smysl. Tvrdí, že aplikace by zvýhodňovala velké supermarkety, což by mohlo vést ke krachu vesnických obchodů.

Zatímco exministr zemědělství Zdeněk Nekula (KUD-ČSL) posílal do obchodů větší počet kontrol, jeho nástupce chce tlačit na nižší ceny jinou cestou – pomocí mobilní aplikace. Inspiroval se v Řecku. „Ten efekt se skutečně dostavil. Cena potravin tam klesla o 18 procent a první týden si aplikaci stáhlo 220 000 Řeků,“ popsal Výborný.

ČTĚTE TAKÉ: Marže u jogurtů je za hranou, tvrdí Výborný. Neférová komunikace, reagoval ekonom

Představuje si, že by aplikace ukazovala průměrné týdenní ceny u základních potravin. Podobný software však již existuje, ekonomové proto nechápou, proč by měl stát vyvíjet další. „Nevidím jediný důvod, proč by jakýkoliv ministr měl v době fiskální konsolidace, tedy úspor, přemýšlet o podobných projechtech,“ nechápe například ekonom Pavel Peterka. „Když se zavede aplikace a ceny potravin budou dál klesat, tak ministr řekne: ‚Vidíte, to je díky té apce‘. Přitom by ceny klesaly i bez ní,“ dodal další ekonom Petr Bartoň.

Ministerstvo navíc očekává, že data do aplikace jim budou posílat samotní prodejci. Ti se na to ale moc netváří. „Úplně nevidím důvod, proč bych měl jako daňový poplatník platit desítky milionů za vývoj nějaké aplikace,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis má v Řecku rodinu a tvrdí, že za poklesem cen stojí jiný důvod než aplikace. „Řecká vláda přišla se zákonným opatřením, podle kterého všichni producenti a prodejci musí mít alespoň jednu základní potravinu o pět procent levnější,“ vysvětlil Kulidakis. Ministr Výborný očekává, že jeho resort spustí aplikaci v první polovině příštího roku.

Tagy: