Výborný: Ke zdražení jídla není důvod. Obchody házejí vinu na dodavatele, říkají experti

Marek Výborný

Je ke zdražování potravin důvod?

Zástupci supermarketů tvrdí, že dodavatelé jim poslali nové ceníky s výrazným navýšením cen, a oni proto podle některých zpráv musí od nového roku zdražit až o deset procent. Potravinářská komora ovšem říká, že je to lež. Dodavatelé prý nedali žádný důvod ke zdražování potravin. Podle ekonomů nemá v době, kdy klesne DPH u potravin o tři procentní body, důvod zdražovat ani jedna strana. Stejného názoru je i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Nákup prvního ledna bude u jídla o tři procenta levnější,“ pronesl začátkem září prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Na začátku prosince však již byla situace jiná. „Na jednu stranu snížíme cenu o nižší DPH, ale bohužel ta vstupní cena našich dodavatelů bude vyšší,“ přehodnotil později svůj optimistický výhled s tím, že cena může být vyšší až o deset procent, protože dodavatelé poslali nové ceníky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Premiér má přiznat, že je drahota. Je to Babišova vláda s Fialovou tváří, řekli komentátoři

To ovšem rozporuje potravinářská komora. „Pravda to není. My jsme si to zjišťovali od našich členů. Samozřejmě, že každý dodavatel posílá ke konci roku nový ceník, ale rozhodně to není tak, že dodavatel si řekne: ,Zdražíte mi to o deset procent,‘ a ten řetězec sklapne podpatky. To jsou velmi tvrdá vyjednávání a mnohdy je požadavek, aby dodavatelé zlevnili,“ oponovala Prouzovým slovům prezidentka komory Dana Večeřová. „Vystřelil tím preventivní výstřel – pokud se nějaké ceny budou měnit po Novém roce, aby to shodil na potravináře,“ zhodnotil možné Prouzovy motivace zemědělský ekonom Tomáš Maier.

Ministr Výborný: Ke zdražování není důvod

Ovšem i potravináři by měli dostat od státu pomoc s drahými energiemi. Týkat by se měla všech, kteří jsou napojeni na vysoké nebo velmi vysoké napětí. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) proto teď vzkazuje potravinářům i obchodům, že nevidí důvod, proč by měli po Novém roce zdražovat. A očekává, že se snížení DPH u potravin na 12 procent plně promítne do koncových cen. „Ke zdražování není důvod, skutečně jsou to čiré výmluvy těch, kteří finálně určují ceny,“ uvedl ministr pro CNN Prima NEWS.

Podobně situaci vidí i ekonomičtí odborníci. „Důvodů pro zvyšování cen ubývá. Navíc bych přidal snížení spotřebitelské poptávky na začátku ledna,“ doplnil agrární analytik Petr Havel. Ovšem třeba státní pivovar Budvar prý důvody pro zdražení stále má, a proto od nového roku plánuje navýšit ceny až o osm procent.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Budeme muset zvýšit dovoz potravin, avizují supermarkety. Úplný nesmysl, tvrdí ministr

Tagy: