Výborný: Učitelé jsou na tom velmi dobře, stávky nechápu. Samá arogance, opáčila Dostálová

Marek Výborný a Klára Dostálová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 26.11.2023

Čeští učitelé se mají velmi dobře a platy nepedagogických pracovníků bude vláda ještě řešit, řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové k tématu pondělních stávek ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Oproti tomu místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO) považuje chování vlády za arogantní. Od ministra očekávala, že si spíše posype hlavu popelem.

„U nepedagogických pracovníků, mezi které patří kuchařky, školníci, uklízečky, problém skutečně je. Budeme to řešit. Vloni ale právě nepedagogům vzrostly platy o deset procent. Neznamená to žádný šlágr, ale nepedagogové se budou řešit samostatně. A učitelé jsou na tom skutečně velmi dobře. Školství má jako jeden z mála resortů nárůst,“ řekl ministr zemědělství.

ČTĚTE TAKÉ: Naštvání lidí je masivní, vláda by měla jednat, řekl Středula. Pohrozil opakováním protestů

Podle Dostálové jsou však taková slova ukázkou vládní arogance. „Očekávala jsem v kontextu toho, co se zítra bude dít, že si pan ministr trochu posype hlavu popelem a projeví trošičku sebereflexe. Zase jenom slyším náznaky arogantního vysvětlování, že si nejsou ničeho vědomi a nerozumějí, proč ti lidé stávkují,“ reagovala exministryně pro místní rozvoj.

To se však Výbornému nelíbilo. „Speciálně v tomto případě si myslím, že v tom nic arogantního není, opravdu ne. Jednání v rámci tripartity či sociální dialog se dějí na standardní bázi, možná pravidelněji, než tomu bylo za vlády našich předchůdců,“ reagoval ministr.

Jde podle něj o politiku. „Když si vzpomenu, že jedním z prezidentských kandidátů byl pan Středula, když vidím, že na odborářských demonstracích vystupují zástupci opozice, včetně bývalého premiéra, tak si kladu otázku, jestli ta věc taky nemá politický kontext,“ dodal.

S tím však Dostálová nesouhlasila. „Určitě to není politická hra odborů, protože mě ta stávka opravdu velmi mrzí,“ řekla v Partii.

Tagy:
stávka CNN Prima NEWS Klára Dostálová Josef Středula Partie Terezie Tománkové vláda Marek Výborný stávka odborů