Naštvání lidí je masivní, vláda by měla jednat, řekl Středula. Pohrozil opakováním protestů

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

K VĚCI 24.11.2023

Podpora stávky vyhlášené na pondělí 27. listopadu bude masivní, věří předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS řekl, že vláda by se měla semknout a začít s odbory jednat o jejich požadavcích. Pokud se kabinet Petra Fialy (ODS) bude chovat jako dosud, hrozí Středula opakováním protestů.

„Podle vyjádření, která slyším v médiích, se obávám že se vláda snaží stávku snižovat,“ řekl Josef Středula. „Moc jí to ale nedoporučuji. Teď by se měla spíš semknout a začít s námi i se zaměstnavateli jednat, jak tu situaci změnit, protože naštvání lidí je obrovité a masivní,“ zdůraznil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O peníze nejde, brání se učitelé. Před stávkou popisují chystané změny i obavu z propouštění

Podle něj je nutné, aby vláda učinila některé kroky. „Jedním z nich je začít skutečně vyjednávat a hledat kompromis. Pokud se bude chovat stejně jako dosud, nemohu garantovat, že protestní akce nebudou pokračovat,“ uvedl Středula.

Odboráři se podle něj snažili najít kompromis. „Už od lednové tripartity jsme dávali vládě jasně na vědomí, že jsme připraveni jednat o změnách a opatřeních na podporu hospodářského růstu. Potom jsme to opakovali v únoru i březnu. Nakonec přišel květen a najednou zničehonic přilétl konsolidační balíček, který s námi ani se zaměstnavateli nebyl projednáván,“ popsal Středula.

Podotkl rovněž, že odbory společně se zaměstnavateli dokonce sestavili společné požadavky, které předložili vládě. „Místo toho, aby o tom seriózně jednala, přijala dva a půl požadavku a my jsme všichni koukali, co to má znamenat. Vláda jde pouze a jen svou cestou, takže se nemůže divit, že se lidé brání. A nejsme to jenom my, zástupci zaměstnanců, ale jsou to také podnikatelé a voliči koalice, kteří se velmi vehementně vymezují proti postupu vlády,“ zdůraznil předseda ČMKOS.

Podpora protestů ze strany veřejnosti je podle něj obrovská. „Sám jsem z toho překvapen. Nejenom, že se lidé zúčastní přímo protestu, dostáváme podporu i od podnikatelů. Zapojení je opravdu masivní. Kolegové z odborových svazů mají přehled a připojí se nejenom průmysl, ale taky dopraváci, lidé z řízení silničního provozu, Ředitelství silnic a dálnic a lidé z obchodů. Přišla také podpora odboru svazu justice, který není členským odborovým svazem,“ vyjmenoval Středula. Podotkl, že stávky se zúčastní také mladoboleslavská Škoda Auto, která není členským subjektem ČMKOS. „Stávka bude dokonce dvouhodinová, je to skutečně napříč republikou,“ dodal.

Tagy: