Roušku noste i tam, kde nemusíte. Nevyhledávejte sociální kontakty, vyzývá Válek

Poslanec za TOP 09 a lékař Vlastimil Válek

Vánoční covidová strategie

Hlavním tématem při pátečním setkání s prezidentem Milošem Zemanem byla covidová epidemie, řekl po jednání kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zopakoval, že plošné povinné očkování podle věkových kategorií odmítá, o čemž informoval i prezidenta. Vyhláška o povinném očkování, která v pátek vyšla ve sbírce zákonů, bude podle něj jistě upravena.

„Považuji za naprosto zásadní navýšení kapacit PCR testování,“ řekl Válek. Prezidenta také informoval o postoji nové vlády k uznávání protilátek po prodělání nemoci. Podle něj je třeba si vzít příklad z Portugalska a posílit očkování. Například za seniory by lékaři měli jezdit a očkovat je u nich doma. „Chci se učit od Portugalska. Musíme se naučit s covidem žít. Covid se musí stát standartní nemocí. Jediná cesta je očkování, rychlá třetí dávka,“ řekl politik TOP 09.

S prezidentem probírali celkem asi šest či sedm témat. Mezi jinými i oblast veřejného zdraví a dostupnost a kvalitu systému praktických lékařů, jak uvedl Válek. Lidem také doporučil, jak by se měli v současné situaci chovat.

„Nevyhledávejme kontakty, roušku noste i tam, kde nemusíte. Vánoce jsou svátky klidu, využijme je k tomu, abychom snížili virus v populaci. I tak nás čeká mutace omikron,“ vysvětlil Válek.

Sdělil dále, že pro ministerstvo zdravotnictví buduje silné tiskové oddělení, které bude jasně vysvětlovat situaci. „Hlavní nástroj je srozumitelnost, jednotný hlas a pochopitelné argumenty,“ řekl.

Tagy: