Vyhoďte doktory i kouče. Jak může hvězda NFL hrát pár dní po otřesu mozku a utrpět další?

Americký fotbal je hned na první pohled sportem jen pro tvrďáky. Během necelého týdne se o tom dvakrát velmi intenzivně přesvědčila jedna z hvězd zámořské NFL Tuy Tagovailoa. Quarterback Miami Dolphins dostal před pár dny pořádný direkt, ve čtvrtečním zápase pak opouštěl hřiště na nosítkách, tentokrát už oficiálně s otřesem mozku. A opět se jednou vášnivě diskutuje o bezpečí hráčů.

Běžela druhá čtvrtina zápasu mezi Cincinnati Bengals a miamskými delfíny, když Tagovailoae strhl k zemi Josh Tupou. Pětka draftu z roku 2020 se potkala s trávníkem velmi nešťastně – spadla na hlavu. Při detailních záběrech tuhla krev v žilách. Tagovailoa se sice převalil na záda, ale když si dal ruce před hlavu, jeho prsty se nepřirozeně zkroutily a vypadalo to, jako by zamrzl.

Hrací plochu opustil na nosítkách a zamířil na vyšetření do nemocnice. „Jeho spoluhráči i já jsme si dělali velké starosti, ale byl vyšetřen a není to nic vážnějšího než otřes mozku,“ vyřkl po prohře 15:27 trenér Dolphins Mike McDaniel s tím, že byl svědkem děsivého okamžiku, ale naštěstí byl 24letý tvůrce hry propuštěn domů.

Kouč si oddechl, incident skutečně vyhlížel tak, že může jít ještě o závažnější problém než otřes mozku. Ale i ten je v NFL dlouhodobým tématem. Prudké nárazy jsou pro hráče amerického fotbalu denním chlebem a kariéra se chtě nechtě podepíše na celkovém zdraví. Zvláště v elitní zámořské soutěži se dbá na podrobné kontroly, aby byly případné problémy odhaleny včas a neumocňovaly se.

Jak můžeme být tak stupidní v roce 2022?

I proto bylo s podivem, jak se přistoupilo k jinému nešťastnému okamžiku Tagovailoae, který se udál o čtyři dny dříve. V neděli hrálo Miami s Buffalem a havajský rodák se po jednom kontaktu těžce zvedal ze země. Když to zvládl, motal se.

„Tohle se mu stalo před pouhými čtyřmi dny. A teď večer mohl hrát? Začněte to vyšetřovat, co nejdříve to půjde,“ běsnil jeden z fanoušků v populárním příspěvku ve čtvrtek večer, když viděl, jak elitní quarterback opět trpí. „Doktoři v Miami by měli dostat padáka,“ uvedl komentující.

Tagovailoa totiž sice proti Buffalu nedohrál poslední dvě minuty prvního poločasu, ale po přestávce se opět vrátil na plac. A to přesto, že se Dolphins původně domnívali, že si poranil hlavu a mohl si způsobit otřes mozku. Ligový svaz proto na začátku týdne začal vyšetřovat, jestli se tým nedopustil ledabylého přístupu. McDaniel později upřesnil, že si jeho svěřenec „jen“ poranil záda.

Experti se domnívají, že se předchozí úraz na tom, že Tagovailoa byl na konci duelu s Bengals v nemocnici, podílel. „Kdokoliv, kdo si myslel, že Tua minulý týden neutrpěl otřes mozku, je neuvěřitelně naivní, nekompetentní, nebo úplně hloupý. Velmi, velmi smutné,“ napsal sportovní moderátor Tony Marinaro na Twitteru. Na této sociální síti také sdílel ostrý názor bývalé hvězdy wrestlingu Chrise Nowinského.

„Tohle je katastrofa. Vyhoďte doktory i trenéry. Předpokládal jsem to a štve mě, že jsem měl pravdu. Dva otřesy mozku během pěti dní mohou zabíjet. Ukončovat kariéry. Jak můžeme být tak stupidní v roce 2022?“ tázal se řečnicky.

A že k tomu Nowinski má co říci. Založil nadaci Concussion Legacy Foundation, která upozorňuje na nebezpečí a zkoumá poranění mozku u bývalých sportovců v důsledku vytrvalých otřesů. K této osvětě mu dopomáhá fakt, že je vystudovaným neurovědcem.

Tagy:
zranění hvězda Twitter mozek americký fotbal NFL sport Miami Miami Dolphins otřes mozku National Football League Cincinnati Bengals Tua Tagovailoa Chrise Nowinski Cincinnati Bengals Mike McDaniel Josh Tupou