Nemoci a zhnisané dásně. Chovatelé z Nového Bydžova dostali podmínku za zanedbávání psů

Podmíněné tresty uložil královéhradecký okresní soud 54leté ženě a 35letému muži za chov psů v nevyhovujících podmínkách a za nelegální pěstírnu konopí. Dvojice kromě toho dostala peněžité tresty. Pět let rovněž nesmí chovat žádná zvířata. Rozsudek není pravomocný.

Policie případ zveřejnila v lednu roku 2021, od té doby se jím orgány činné v trestním řízení zabývaly. Žena podle obžaloby chovala v domě v Novém Bydžově na Královéhradecku desítky psů, a to především plemen jorkšírský teriér a čivava. Zvířata žila v naprosto nevhodných podmínkách.

K TÉMATU: Odpadky i použité stříkačky. Bezdomovci obsadili plzeňský park, strážníci jsou bezmocní

„Ze znaleckého posudku vyplynulo, že dvojice chovala 31 psů v naprosto nevyhovujících zoohygienických podmínkách bez dostatečného osvětlení, temperování a větrání chovných prostor. Rovněž jim nezajistila pravidelnou péči o oči, chrup a o délku drápků. Přestože psi trpěli různými nemocemi kůže, očí, záněty dásní, onemocněními pohlavních orgánů, luxací patel či onemocněními oběhového ústrojí, nenechala je ošetřit u odborného lékaře,“ uvedla již dříve policie.

„Psi měli zanedbanou srst, která byla výrazně zacuchaná a plná zaschlých výkalů. Stav jejich zubů byl v katastrofálním stavu. Většina pejsků potřebuje revizi dutiny ústní, protože jim hnijí zuby. Vznikají záněty, které hnisají až do nosu,“ řekla ke stavu psů Michaela Zemánková, ředitelka útulku Dogpoint, v němž skončilo 11 psů.

Podle stavu psů muselo jejich zanedbávání a týrání trvat měsíce, možná roky. To ale obžalovaná žena odmítá. „Popřela, že by se takové trestné činnosti dopustila, proti takovému tvrzení se vehementně bránila,“ podotkla její obhájkyně Marta Fedorková s tím, že žena údajně se psy na výstavách dokonce dosáhla určitých úspěchů.

Pro soudkyni byly ale důkazy přesvědčivé. Při domovní prohlídce navíc čekalo na kriminalisty ještě jedno překvapení, kvůli kterému pak dvojici obvinili z drogového deliktu. „Během domovních prohlídek nalezli kriminalisté v domě také přes 70 rostlin konopí a vybavení určené k jeho pěstování,“ vysvětlila policejní mluvčí Eliška Pospíšilová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brečela jsem a prosila, líčí poškozená během hodin jógy. Guru ji donutil k sexu

Tagy: