Odpadky i použité stříkačky. Bezdomovci obsadili plzeňský park, strážníci jsou bezmocní

Láhve od alkoholu, igelitové pytle, matrace, ale i použité injekční stříkačky. To vše přímo uprostřed největšího plzeňského parku, kam lidé chodí relaxovat, zatímco jejich děti si hrají na nedalekém hřišti.

Obyvatelům Plzně vadí tábor bezdomovců uprostřed Borského parku

Obyvatelům plzeňské městské části Bory vadí, že si lidé bez domova udělali uprostřed zdejšího parku tábořiště, kde přespávají a popíjejí alkohol. Strážníci se snaží věc řešit, problém je v tom, že se lidé bez domova usadili na soukromém pozemku a bez souhlasu majitelky prý nemá městská policie pravomoc bezdomovce vykázat. Žena se nicméně brání, že povolení jim už dávno dala.

Láhve od alkoholu, igelitové pytle, matrace, ale i použité injekční stříkačky. To vše přímo uprostřed největšího plzeňského parku, kam lidé chodí relaxovat, zatímco jejich děti si hrají na nedalekém hřišti. Na problém upozornila na sociálních sítích obyvatelka Plzně Aneta Rešová. „Ráno chodím běhat a když tady potkáte to, co vylézá z křoví, tak se sem opravdu bojíte,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Drama v Plzni: Chovatele v bytě uštkl jedovatý had. Následoval transport vrtulníkem do Prahy

Potíž je v tom, že místo, kde se lidé bez domova sdružují, není majetkem města, ale v rukou soukromého vlastníka. Ten podle městské policie věc odmítá řešit, strážníci tak mají svázané ruce. „Nereaguje nijak, byl vyzván k úklidu a aby celou událost a situaci řešil, ale bohužel s ním teď není řeč,“ sdělila plzeňská policejní mluvčí Tereza Schliková.

Redakce CNN Prima NEWS zjistila, že majitelem pozemku je plzeňská veterinářka, která ho prý koupila jako investici. Žena ale popírá, že by před problémem zavírala oči. „My jsme řekli, že chceme, aby tam bylo čisto. Ráda bych ten pozemek s městem vyměnila, protože já tam nemůžu ani zajet,“ sdělila s tím, že ona sama stojí o to, aby byl prostor vyklizen.

Je třeba tvrdá ruka, říká starosta

Městská policie se podle vlastních slov nesetkala s agresivním chováním ze strany bezdomovců, nicméně v problémových lokalitách je zvýšený dohled, strážníci tady hlídkují každý den. „Je bohužel skupinka, která nerespektuje nic a na kterou opravdu platí jen ta tvrdá ruka. Proto potřebujeme, aby městská policie využila maximální možnosti, které má,“ sdělil CNN Prima NEWS starosta městského obvodu Plzeň David Procházka (ANO).

Po souhlasu majitelky pozemku mohou strážníci bezdomovce z pozemku vykázat. Ti se ale pravděpodobně jen přesunou na jiné místo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záchrana kachní rodinky v Plzni. Strážníci odvezli opeřence místo na služebnu k řece

Tagy: