Vykonal domácí práce, pak odjel spáchat atentát na Fica. Záběry ukazují hodiny před činem

Zpočátku to vypadalo jako obyčejný den. Jednasedmdesátiletý Juraj Cintula se věnoval domácím pracím a dokonce přinesl domů nový spotřebič. Potvrzují to kamerové záznamy z bytového domu v Levicích, které zveřejnil deník Nový Čas. O několik hodin později se však tento navenek klidný senior rozhodl spáchat čin, který se zapsal do historie Slovenska – atentát na premiéra Roberta Fica.

Ze záběrů, které má deník Nový Čas k dispozici, je vidět, že Cintula nebyl v den útoku nijak nervózní.

Levice – sídliště Rybníky (15. 5. 2024)

10:56
Krátce po odchodu manželky před jedenáctou hodinou vstoupil Cintula do výtahu v patře, kde bydlel. V rukou držel odpadkový koš. Ve výtahu se zkontroloval v zrcadle a upravil si knoflík na košili. S kbelíkem na odpadky se brzy vydal výtahem zpět do bytu.

ČTĚTE TAKÉ: Pohodový starší pán, užíval si důchod. Sousedé vyprávějí o podezřelém z atentátu na Fica

11:10
V bytě se zdržel jenom pár minut a opět se vydal do výtahu, kde si ještě dal dva cukříky. V rukou držel tašku s neznámým obsahem. Vchodové dveře nechal otevřené a opět se za pár minut vrátil s kuchyňskou digestoří. Patrně ji měl uloženou v autě.

11:20
Digestoř už nestihl namontovat, protože o deset minut později vyšel z domu definitivně. Nasedl do auta a zřejmě rovnou mířil do Handlové, která je vzdálená necelých 80 kilometrů. Na místě činu mohl být krátce po půl jedné.

Handlová – 14:25

V Handlové pravděpodobně strávil necelé dvě hodiny. Podle některých svědků se procházel, někteří však tvrdí, že se s někým bavil, píše Nový Čas. Brzy se však připojil do hloučku příznivců čekajících na příchod Roberta Fica. Před premiérem za nimi přišli i další členové vládního kabinetu, kteří si s nimi potřásli rukama.

Po chvíli se dostavil Fico. Cintula na něj měl zavolat „Robe, pojď sem!“. Vzápětí vytáhl zbraň a na premiéra několikrát vystřelil, než ho zneškodnila ochranka a odvezla ho na policejní stanici.

Tam bylo pořízeno video, kde Cintula zdůvodnil svůj čin. „Nesouhlasím s politikou. Zlikvidovali masmédia. Proč je RTVS napadána? Proč Mazáka vyhodili z funkce?“ řekl atentátník.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovenští politici nezklidní vášně mávnutím kouzelného proutku, říká Macháček. Jde o sociální sítě

Tagy:
atentát Slovensko Robert Fico střelba Juraj Cintula Handlová