Internetem koluje video střelce po útoku na Fica: Nesdílím politiku vlády, říká na záběrech

Policie střelce zatkla.

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen

Útok na premiéra Roberta Fica měl spáchat 71letý Juraj Cintula. Internetem nyní koluje video, kde tvrdí, že hlavním důvodem jeho činu je nesouhlas s počínáním slovenské vlády. „Nesouhlasím s politikou. Zlikvidovali masmédia. Proč je RTVS napadána? Proč Mazáka vyhodili z funkce?“ řekl Cintula na záběrech, které měly být údajně pořízeny po jeho zadržení.

Podezřelým ze středečního útoku na slovenského premiéra Roberta Fica je 71letý muž z jihu Slovenska, kterého policie po činu zadržela. Televize Markíza za útočníka označila spisovatele Juraje Cintulu z města Levice a uvedla, že na místo střelby přijel vlastním vozem. Fico byl postřelen v Handlové, kde na výjezdním zasedání jednala slovenská vláda.

ČTĚTE TAKÉ: Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

Na sociálních sítích koluje video, na kterém je vidět spoutaný postarší muž sedící na chodbě, který se podobá zadrženému na místě středeční střelby a který říká, že nesouhlasí s politikou vlády, konkrétně se snahou provést změny ve veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanici RTVS. Ze zhruba dvacetivteřinové nahrávky není jasné, kdo ji pořídil a jakým způsobem se dostala na veřejnost.

V šoku z Cintulova činu je jak veřejnost, tak i jeho syn. „Vůbec netuším, co otec zamýšlel, co plánoval a proč se to stalo. Povím vám to takto – nevolil ho. To je všechno, co k tomu můžu povědět,“ řekl serveru Aktuality.sk. Popřel, že by jeho otec někdy mluvil o útoku nebo likvidaci politika. Stejně tak popřel, že by měl Cintula psychické problémy. „Možná nastalo nějaké zkratkovité jednání, nevím. Je ráznější, ale že by řešil psychiatra nebo něco takového, to ne,“ popsal syn.

Portál Aktuality.sk napsal, že zbraň, kterou muž několikrát vystřelil na premiéra, útočník zřejmě vlastnil legálně. Dodal, že údajný pachatel v minulosti vydal několik básnických sbírek, v Levicích založil literární klub Duha a v roce 2016 pracoval pro soukromou bezpečnostní službu. Tehdy se sám stal terčem útoku v nákupním centru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ficova ochranka udělala zásadní chybu, upozornil expert. Zmínil noční můru bodyguardů

Tagy:
Slovensko zbraň střelba politika Robert Fico vláda TV Markíza Vláda Slovenské republiky Handlová