Vypláchněte si ústa dezinfekcí a rozpusťte klub hnutí ANO, tepala Babiše Pekarová

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Vypláchněte si ústa dezinfekcí a rozpusťte klub hnutí ANO, pokud chcete měřit všem stejným metrem. Těmito slovy se ve čtvrtek ve Sněmovně pustila šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) do předsedy ANO a expremiéra Andreje Babiše, když se poslanci sešli na mimořádné schůzi s názvem „organizovaný zločin hnutí STAN“ kvůli pražské korupční kauze Dozimetr.

„K panu obžalovanému poslanci Babiši: Zameťte si nejen před vlastním prahem, ale možná si raději vypláchněte ústa dezinfekcí. Protože když byste u vás ve straně vyvozovali odpovědnost stejně, že jen za to, že někdo se s někým obviněným potkal, skončí, tak to ve vašem klubu můžete rozpustit rovnou. Protože vy jste obžalovaný a všichni vaši poslanci se s vámi potkávají,“ řekla směrem k šéfovi ANO na plénu Pekarová Adamová.

„Takže rozpusťte klub hnutí ANO, když chcete stejný metr na všechny. Na vašem místě bych asi mlčela,“ dodala na mimořádné schůzi. Na té se poslanci sešli z podnětu opozice k diskusi o korupčním případu Dozimetr kolem pražského dopravního podniku, v němž čelí stíhání vedle dalších lidí i někdejší primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček.

Ukázalo se, že s obviněným podnikatelem Michalem Redlem měl kontakt i poradce europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) Jiří Fremr. Následně Pavel Dovhomilja – jeden z obviněných – uvedl, že i europoslanec navazoval kontakt s Redlem. Fremr totiž údajně na schůzkách vystupoval jménem Pospíšila. Zda svévolně, nebo „s pověřením“, ale neví. Pospíšil jakákoliv obvinění odmítá.

Policie nechť koná

„Co se týče kauzy a TOP 09, tak jen ve chvíli, kdy se někteří dle médií a uváděných informací, které jsou údajně ze spisů, tak jakkoliv se kauza jen dotkla našich členů, tak jsme okamžitě vyvodili odpovědnost. Kdokoliv se tam jen mihnul a není ani vyšetřován, skončil či byl odejit. Policie nechť koná,“ zdůraznila Pekarová Adamová.

Pospíšil s Fremrem ukončil spolupráci, ten odešel i z TOP 09. Stejně tak ve straně skončil Marek Doležal, člen dozorčí rady Dopravního podniku hl. m. Prahy a místostarosta Prahy 9. Pospíšil ve straně zůstal, stejně tak si ponechal mandát europoslance i zastupitele Prahy. A to přesto, že ho Piráti vyzvali, aby rezignoval na všechny své funkce na magistrátu.

Pekarová Adamová tak reagovala na slova Babiše. „No a pan Jiří Pospíšil je kdo? Pan Jiří Pospíšil, europoslanec – byl v ODS, teď je v TOP 09 – je produkt kmotra Jurečky z Plzně (Roman Jurečko – podnikatel a politik ODS, pozn. red.). Teď jsme se dozvěděli, že vlastně figuruje i v kauze Hlubuček. Že Redl to dělil půl na půl. Takže půl STAN, půl TOP 09. Takže takhle to tady máme. Organizovaný zločin STAN,“ prohlásil expremiér ve čtvrtek.

Poslanci ve čtvrtek mimořádnou schůzi kvůli kauzám STAN nedokončili. Hnutí ANO si po 12:30 vzalo pauzu, od 13:30 začínala na plénu další mimořádná schůze, tentokrát na popud vládní pětikoalice.

Tagy: