Vypukne přestupové šílenství? Messi a dalších deset hvězd bude v létě k mání zadarmo

Zadarmo, tedy bez placení odstupného současným klubům, budou k mání skutečné fotbalové hvězdy. Počínaje Lionelem Messim, přes Sergia Ramose a Davida Alabu, až například po brankáře Gianluigiho Donnarummu. Přinášíme jedenáctku vyhlášených fotbalistů, kterým za necelých šest měsíců končí smlouvy.

Lze očekávat, že část z toho, co zájemci ušetří na přestupní sumě, bude třeba investovat do tzv. podpisového bonusu a platu. I tak by bylo ještě před rokem či dvěma skoro nemyslitelné, že by argentinský útočník ve službách FC Barcelona Lionel Messi (33 let) mohl španělský klub opustit. Když, tak za částku ve stovkách milionů eur, tedy v miliardách korun.

Nejen Messimu končí 30. června letošního roku smlouva. A pokud by proběhla sezona standardně bez prodlužování až do července či srpna jako loni kvůli pandemii koronaviru, dají se čekat v prázdninových měsících velké přesuny.

Messi hodlal opustit Barcelonu už v létě 2020 po nezdaru v minulém ročníku Ligy mistrů a ostudné porážce 2:8 ve čtvrtfinále s Bayernem Mnichov. Dokonce vedení klubu doručil svou výpověď, ale… Nechtěl zničit sedmnáctileté pouto a podstoupit právní bitvu. Pokud nyní neprodlouží smlouvu, což bude záležet na novém prezidentovi, který by měl být zvolený 24. ledna, může jít. Zadarmo a kamkoliv. A zájemci se jen hrnou. Nejčastěji se spekuluje o klubech s katarskými majiteli a téměř neomezenými rozpočty – anglickém Manchesteru City a francouzském Paris St. Germain.

Dlouholetý kapitán dalšího španělského klubu Realu Madrid Sergio Ramos (34 let) minulý týden odmítl návrh prezidenta Florentina Pereze. Neshodli se na podmínkách. Ramos požadoval dvouletý kontrakt bez snížení současného platu. Perez nabízel smlouvu na rok a o deset procent nižší výdělek, tedy „jen“ 22 milionů eur, v přepočtu 576 milionů korun. Také kolem Ramose krouží Paris St. German. První kontakt zřejmě už proběhl, protože španělský list Marca citoval mistra světa z roku 2010 a čtyřnásobného vítěze Ligy mistrů: „V Paříži mi vyprávěli, jak plánují postavit tým kolem mě a Messiho.“

Ramosovo místo by mohl v Realu Madrid převzít o šest let mladší Rakušan David Alaba, který oznámil, že neprodlouží smlouvu v Bayernu Mnichov.

Bude zajímavé sledovat, zda nejmladší volná hvězda, brankář italského AC Milán Gianluigi Donnarumma, zkusí „vyrazit“ do kvalitnější soutěže, tedy do anglické Premier League nebo španělské La Ligy, a zároveň si ještě finančně přilepšit.

V létě, pokud některý z hráčů nepřestoupí už teď v zimním termínu, bude k dispozici zadarmo jedenáctka světové úrovně. V brance Donnarumma, v obraně Alaba, Ramos, Chiellini a Bernat, před nimi v záloze Modrič, Draxler a Wijnaldum. V útoku trojice Messi, Agüero a Depay. Prostě tým, který by byl ozdobou jakékoliv soutěže.

Tagy:
léto FC Barcelona Lionel Messi byznys Real Madrid přestup fotbal Sergio Ramos Sergio Agüero přestupní období Luka Modrič Giorgio Chiellini Gianluigi Donnarumma Georginio Wijnaldum David Alaba Juan Bernat Memphis Depay Julian Draxler zadarmo Liga mistrů UEFA FC Bayern München Paris Saint-Germain FC