Vyřizování účtů ve Sněmovně: Nemáte ráda lidi, spílal Babiš Pekarové. Té se zastal Jakob

Nebývale ostře se na středeční schůzi Poslanecké sněmovny opřel lídr hnutí ANO Andrej Babiš do předsedkyně dolní komory Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Podle Babiše nemá Pekarová ráda zaměstnance sněmovny a zároveň je prý plná zloby. Stranický kolega Pekarové Jan Jakob se předsedkyně galantně zastal.

„Poměry ve sněmovním gastroúseku jsou skandální,“ prohlásil Babiš s odkazem na podle něj tristní platové a pracovní podmínky zaměstnanců dolní komory Parlamentu. Babiše zároveň rozlítil úterní příspěvek Pekarové Adamové na síti X, v němž předsedkyně poznamenala, že je expremiér odtržený od reálných problémů republiky.

ČTĚTE DÁLE: Vláda schválila „superdávku“. Systém podpory se zjednoduší, lidi má víc motivovat

Babiš podle svých slov okamžitě inicioval pomoc obcím zasaženým povodněmi. „Proč taková reakce? Proč taková zloba?“ položil Babiš otázku směrem k Pekarové. „Mně také povodně zalily firmu. Já o tom nemluvím. Mně nikdy stát nepomohl,“ dodal Babiš s tím, že firmy v jeho svěřenském fondu byly zasaženy i dřívějšími povodněmi v letech 1997 a 2002.

Pekarová z pozice moderátorky sněmovní debaty nemohla podle jednacího řádu na Babišova slova bezprostředně reagovat. Čest předsedkyně TOP 09 šel tak hájit její stranický kolega Jan Jakob. „Paní předsedkyně Poslanecké sněmovny nestanovuje platy zaměstnanců sněmovny,“ upozornil Jakob.

Zároveň poukázal na podmínky zaměstnanců v Babišových svěřenských fondech, kde podle něj lidé pracují za minimální mzdy. „Prvně si zameťte před vlastním prahem a pak teprve kárejte druhé,“ opětoval slovní palbu Jakob.

Babiše Jakobova slova očividně rozlítila. Tvrzení označil za nesmysl a dodal, že lidé ve firmách z jeho svěřenského fondu dostávají důstojnou mzdu. „Co vy máte v životě za sebou? Jen prázdné kecy,“ zaútočil Babiš na svého sněmovního kolegu. „Nerozčilujte mě, nebo se naštvu a budu tady pěkně dlouho,“ uzavřel svoji faktickou poznámku výhrůžně opoziční lídr.

Na slova lídra hnutí ANO reagovala později ve středu samotná Pekarová Adamová, která ve svém příspěvku na síti X upozornila na nízké platy například ve společnosti Kostelecké uzeniny. Masokombinát patří mezi nejznámější podniky v portfoliu Babišova svěřenského fondu. Na její příspěvek následně na síti X reagovala senátorka Miroslava Němcová (ODS). „To je celý Babiš,“ glosovala politička.

MOHLO BY VÁS  ZAJÍMAT: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Tagy: