Komentátoři: Krajské volby budou v duchu antivláda a antibabiš. Regionální témata chybí

Komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko a šéfredaktor Deníku To Marek Stoniš

ZPRÁVY PLUS (256)

Předseda hnutí Andrej Babiš (ANO) používá v krajských volbách hlavně téma „antivláda“, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko. Dodal ovšem, že kabinet Petra Fialy (ODS) sahá ke stejné taktice „antibabiš“. Připomněl, že řada lidí kompetence krajských zastupitelstev nechápe. Šéfredaktor deníku To Marek Stoniš podotkl, že lidé si cestu ke krajům nenašli a témata na této úrovni chybí.

V krajích bude podle Kubička fungovat jak strategie „antivláda“, tak „antibabiš“. „Opoziční ANO sází na to, že mnoho lidí je naladěno proti kabinetu. I tentokrát se volby stanou jakýmsi referendem o vládě,“ pronesl komentátor v pořadu Zprávy PLUS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak požádat o voličský průkaz

„Je zcela jasné, že téma ‚antibabiš‘ využije i vláda. Zůstává však otázkou, jestli jde o správné téma pro hlasování o podobě krajských představitelů,“ poznamenal. Dodal, že řada lidí ani neví, jaké kompetence zastupitelstva na této úrovni vlastně mají.

Senátní a krajské volby na CNN Prima NEWS

Speciální vysílání k volbám už od začátku září, debaty kandidátů na hejtmany, superdebaty s šéfy politických stran a hnutí i finální výsledky voleb dříve než jinde. Více informací najdete zde:

Funkce hejtmanství si ovšem podle Kubička získala značnou prestiž. „Pokud by lidé hlasovali o tomto postu přímo, mohlo by to oživit povědomí o krajském zřízení a jeho možnostech,“ uvedl komentátor.

Že se zářijové volby budou nést v duchu „antibabiš“ a „antivláda“, vnímá i Stoniš. „Témata na této politické úrovni se hledají těžko. Lidé se buď ztotožňují s obcí nebo se státem. Nenašli si cestu ke krajům, nerozumí této agendě,“ řekl.

Připomněl také obecně nízkou volební účast během těchto hlasování. „Kraje jsou penězovody dotací. Jejich úkol by mohly klidně převzít obce nebo přímo stát,“ dodal Stoniš.

Komentátoři hovořili i o kritizované digitalizaci stavebního řízení. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Konec sporů o rozpočet? Budeme jako jeden tým, všichni ministři ho podpoří, říká Jurečka

Tagy:
politika Andrej Babiš volby krajské volby zastupitelstvo volební kampaň vláda Antibabiš Marek Stoniš Radko Kubičko Zprávy plus volební účast