Do vyšetřování pádu letadla v Alpách se mohou zapojit i čeští experti. Čekají na zprávu

Vyšetřování letecké nehody v Alpách pokračuje.

Pokračování letecké nehody

Vyšetřování příčiny sobotního pádu letounu s českou posádkou v rakouských Alpách pokračuje. V pondělí záchranáři vyzvedli trosky letadla z nepřístupného terénu. Pomoci s vyšetřováním jsou připraveni i odborníci z českého Ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod, kteří zatím čekají na zprávu od rakouských kolegů.

„Předpokládáme, že to bude v nejbližší době. Zatím mají priority na místě letecké nehody a identifikaci obětí,“ sdělil inspektor Stanislav Suchý. Není vyloučené, že do Rakouska následně odcestuje i český expert. Zatím není jasné, co bylo příčinou tragického pádu letounu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zřícené letadlo přímo u nákupního centra. Svědek popsal podivný manévr před tragédií v Texasu

V pondělí záchranáři vyzvednuli trosky letadla z nepřístupného terénu. Veřejnoprávní stanice ORF informovala, že vrak ležel v lokalitě zvané Ledová jáma v asi 1 500 metrů nad mořem. Tým na místo dorazil vrtulníkem a v terénu panovaly náročné podmínky, protože už tam leží silná vrstva sněhu. Letadlo z něho museli vyhrabat. Záchranářům ale přálo počasí, nesněžilo a nefoukal silný vítr. Během dopoledne se jim podařilo do údolí letecky dopravit první části vraku k vyšetřování a v brzkém odpoledni bylo vyprošťování hotové.

Výsledek vyšetřování osudného letu by mohl být známý nejdříve za několik měsíců.

Letoun Rockwell Commander 112B odstartoval z letiště v Příbrami v sobotu ráno. O pár desítek minut později ale náhle zmizel z radarů a zřítil se nedaleko obce Grünau im Almtal ve spolkové zemi Horní Rakousy. V tu dobu měly v okolí panovat velmi nepříznivé povětrnostní podmínky. Podle tamních úřadů byli na palubě dva muži a dvě ženy.

Nehoda v rakouských Alpách je v počtu mrtvých českých občanů nejhorší leteckou havárií od roku 2007. Tehdy se zřítil malý stroj nedaleko ukrajinského Kyjeva. V jeho troskách zemřelo pět lidí. Až mrazivě podobná tragédie se pak odehrála v roce 2005, kdy si havárie čtyřmístného letadla typu Cessna 172 ve Švýcarsku vyžádala životy čtyř lidí, kteří se vraceli z víkendové dovolené v Chorvatsku. „Výkon letadla nestačil na to, aby vrcholky kopců přestoupali,“ popsal Suchý.

Tagy: