Lidstvo dělá první krůčky k rutinním cestám na Měsíc, tvrdí expert. Mise může přepsat historii

Raketa Falcon s lunárním modulem Nova-C odstartovala (15. 2. 2024).

Výlet na Měsíc

Pokud bude mise na Měsíc společnosti Intuitive Machines úspěšná, půjde o revoluční milník ve vesmírném průmyslu. Její přistávací modul se za pár dní pokusí o vůbec první soukromé přistání na přirozené družici Země. Pokud se vše podaří, šlo by navíc pro Spojené státy poprvé po 52 letech o takzvané měkké přistání na měsíčním povrchu, kdy nedojde k poškození vesmírného plavidla. Podle odborného pracovníka Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Jana Spratka se v případě úspěchu začne vesmírný průmysl dále nabalovat.

Po několika odkladech odstartovala ve čtvrtek krátce po sedmé hodině ráno raketa společnosti SpaceX Falcon 9 s výjimečným nákladem. Jde o měsíční přistávací modul Nova-C. Necelých padesát minut po startu se oddělil od nosné rakety.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaderná válka? Pro umělou inteligenci jen hra, míní experti. Obavy jsou na místě, AI bude lhát

„Bude trvat přibližně jeden týden, než se dostane k Měsíci, kde se uchytí na oběžné dráze. Přistání by mělo nastat do osmi, devíti dnů,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Jan Spratek. Pokud se to povede, bude se opět přepisovat historie výzkumu vesmíru. Půjde totiž o první soukromé přistání na Měsíci. Dosud lety organizovaly národní vesmírné agentury. Předchozí soukromé pokusy o přistání na Měsíci ztroskotaly. Soukromý sektor přesto hraje ve vesmíru stále významnější roli.

„Najednou se nám začne nabalovat celý ekosystém, celý průmysl okolo dopravování věcí do kosmu. Protože to bude rutinnější, bude to levnější. Tohle jsou ty první krůčky,“ zhodnotil Spratek možný vývoj.

Stranou ani tentokrát nezůstává americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Přistávací modul totiž nese šest jeho zařízení, která mají usnadnit plánované přistání lidí na Měsíci v misi Artemis III. Právě proto má modul dosednout v oblasti měsíčního jižního pólu, kde je voda v podobě ledu a kam bude možná už za pár let směřovat lidská posádka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poslední slova pilotů a pak mrazivé ticho. Nahrávka odhalila okamžiky před havárií letadla

Tagy:
raketa věda vesmír NASA SpaceX Měsíc přistání přistávací modul Artemis III