Vysoká inflace? Singer vládě doporučuje, aby především neškodila. Pilip pokáral ČNB

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer

360° 13.7.2023

Za snižování inflace je více než vláda odpovědná Česká národní banka (ČNB), řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS její bývalý guvernér Miroslav Singer. Dodal, že hlavním úkolem kabinetu Petra Fialy (ODS) je hlavně svými kroky „neškodit“. Podle bývalého ministra financí Ivana Pilipa (dříve ODS) je „pikantní“, že představitelé ČNB současný stav označují za úspěch. Nebyl důvod, aby inflace v České republice dosáhla tak vysokých hodnot, centrální banka tomu mohla zamezit, zdůraznil.

Nynější pokles inflace lehce pod 10 procent byl způsoben zejména přitvrzením měnové politiky, kterou provozuje centrální banka, prohlásil ekonom Singer. „Jak jsme od premiéra v minulosti slyšeli, za inflaci je primárně odpovědná centrální banka se svou měnovou politikou. Vláda ji může ovlivňovat jinými politikami, například určuje rovnováhu zahraničního obchodu,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo bere hotovost, není zloděj, tvrdí Stanjura. Je to tsunami, říká Schillerová

Nyní by podle něj měla vláda „především neškodit“ a soustředit se na fiskální vývoj. „Zde učinila kroky, které do určité míry brání nejhoršímu. Na druhou stranu je vývoj daleko od toho, co bych před pár lety považoval za realisticky špatné,“ popsal. Za neuspokojivý vývoj však podle něj nelze vinit pouze současnou vládu, ale i tu minulou.

Pilip: Česko nemělo k tak vysoké inflaci důvod

ČNB jako hlavního viníka i hybatele inflace označil i ekonom Ivan Pilip. „Fiskální politika má výrazný vliv na vládní spotřebu a také na spotřebu domácností, takže škrty, které vláda navrhuje, budou mít vliv i na inflaci a mohou přispět k jejímu snížení. Přitom ale stále platí, že povinnost péče o inflaci patří České národní bance. Ta má svůj cíl dvou procent, kterému je současných 9,7 procenta na hony vzdáleno. Tam jsou ty problémy nejvážnější,“ vysvětlil v pořadu 360°.

Označovat současný stav inflace za úspěch zní podle Pilipa z úst představitelů ČNB zvláštně. „Zdá se mi pikantní, že se za důvod k oslavě považuje inflace na úrovni skoro deseti procent, protože to je skutečně nebývalé. Je jedna z nejvyšších v Evropě. Fakt, že se mluví o úspěchu, potvrzuje, že jsme se dostali do zcela mimořádné situace v negativním smyslu,“ zkritizoval centrální banku. Podle něj nebyl důvod, aby inflace v České republice dosáhla tak vysokých hodnot, ČNB tomu mohla zamezit.

Více o odhadech ekonomů o dalším vývoji inflace či jejich názorů na zrušení EET i na podniky, které přijímají pouze hotovost, se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: