Tropy rychleji kazí vodu na koupalištích. Podívejte se, jaká je kvalita ve vašem okolí

Vysoké teploty lákají ke koupání.

Koupaliště: Kde je kvalitní voda a kde si naopak dát pozor?

Vedra z minulého týdne o víkendu vystřídaly přeháňky. Rtuť teploměrů ale opět stoupá nahoru a i tento týden se podle meteorologů v Česku vyskytnou tropické teploty. Osvěžení nabízí koupaliště nebo přírodní vodní plochy. S vysokými teplotami se ale rychleji kazí voda, a proto je na místě obezřetnost.

Nepřítelem kvality vody číslo jedna jsou v přírodních nádržích sinice. Jejich množství se proto musí pravidelně hlídat. Vzorky odebírají hygienici jednou za 14 dní. Například na Štěrkovišti v Otrokovicích dostala voda nejvyšší ohodnocení, a to modrého smajlíka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak chránit děti před nástrahami léta? Experti jmenovali rizika, netýkají se jen slunce

„Vzorky se odváží do laboratoře na Státní zdravotní ústav do Ostravy. Vyhodnocuje se mikrobiologie, teď momentálně je to v dobrém stavu,“ popsala pro CNN Prima NEWS Martina Damborská z oddělení komunální hygieny.

„Sinice se obecně vyskytují spíše v teplejší vodě, kde je samozřejmě více živin a vyšší pH,“ uvedl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Filip Smola. Ve vodách, kde se objevují sinice, se nedoporučuje koupat.

V jaké kondici je voda ve vašem okolí, se můžete přesvědčit na webu koupacivody.cz. V přírodních koupalištích v Královéhradeckém kraji, která hygienici v minulém týdnu prověřovali, je voda vhodná ke koupání. Například v Luhačovicích na přehradě lidé plavání moc neholdovali, za to si užívali rybaření a procházky po okolí. „Voda je teplá sice, ale nevlezl bych tam,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS.

Podobná situace byla i na severu Čech. Tam lidé čekají na teplejší počasí. „Je to studenější,“ potvrdil jeden z dotazovaných. Podle předpovědi meteorologů se během následujících dnů v Česku vyskytnou teploty okolo třiceti stupňů. Od středy se ale přidají přeháňky a závěr školního roku pak přinese mírné ochlazení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ničivá bouře se prohnala Jabloncem. Vzduchem létaly popelnice, stromy i střechy, říkají místní

Tagy: