Jak chránit děti před nástrahami léta? Experti jmenovali rizika, netýkají se jen slunce

Výhled počasí

Letní období s sebou přináší nejen radostné aktivity venku, ale také specifická rizika pro děti. Problém navíc vždy nepředstavuje jen slunce. Důležité je podle Jany Ježkové, lékařky a vedoucí asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP, dbát na dostatečný příjem tekutin, prevenci úrazů, ochranu před sluncem i hmyzem a zajištění psychické pohody. Své rady a varování připojili i další odborníci.

V průběhu léta se většina lidí zaměřuje na slunce a vysoké teploty jako na největší potenciální nebezpečí. Ačkoliv skutečně patří mezi nejčastější původce zdravotních komplikací, nejsou tím jediným. Zejména rodiče malých dětí by v mnoha případech měli zpozornět a na nejrůznější situace se včas připravit.

  • Myslete na dostatek tekutin

Dodržovat pravidelný a správný pitný režim by měli lidé po celý rok, v letních měsících jsou však na příjem tekutin kladeny skutečně velké nároky. Rodiče by měli mít podle Ježkové na paměti, že se děti mohou snadno přehřát, obzvlášť, když se věnují sportovním aktivitám nebo když pobíhají například na hřišti.

Problémem u dětí je i to, že si pitný režim většinou neohlídají. Rodiče by jim tak měli pravidelně připomínat, aby se napily – ideálně vody nebo neslazeného čaje.

„Aby jim tyto nápoje více chutnaly, můžeme do nich občas vymačkat trochu pomeranče, citrónu nebo doplnit jiné ovoce. Pitný režim je důležitou součástí prevence řady zdravotních obtíží jak u dospělých, tak i u dětí. Z pití lze udělat také hru: pořídit dětskou lahev s odměrkou a udělat soutěž, zda zvládne dítě například do 12:00 vypít vodu do určité rysky,“ radí v dokumentu, jenž má redakce k dispozici, odbornice.

Tekutiny lidé doplňují nejen z nápojů, ale také z potravin – ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a polévek. „Snažme se pak v dětech upevňovat návyk popíjet vodu v průběhu pohybové aktivity,“ doplnila Ježková.

  • Minimalizujte riziko úrazu

Pokud se rodič vydá s dítětem na hřiště, měl by podle odbornice zkontrolovat herní prvky – zda není něco rozbité a o co by se mohlo dítě poranit. Vhodné je podívat se na povrch místa, zda je dostatečně bezpečný a měkký. Pozor by dospělí měli dávat i na nerovnosti. Vždy – nejen v létě – je vhodné dítě upozornit na to, jak se na hřišti bezpečně chovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Katastrofické následky. Třicetiminutová smršť se prohnala Ostravou, v Těšíně zabíjela

Opatrnosti není nikdy nazbyt ani během dalších sportovních aktivit, ať už se jedná o výlety či procházky. Samozřejmostí je užívání bezpečnostních pomůcek od chráničů po helmy při jízdě na kole či koloběžce. Na helmy či jiné ochranné pomůcky navíc mnohdy přispívá pojišťovna. OZP nabízí příspěvek až do deseti tisíc korun, pojišťovna ministerstva vnitra do 1 500 korun a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna například na helmy přispívá až 500 korun.

  • Zohledňujte počasí

V horkých letních dnech by se měli lidé v čase od 11. do 15. hodiny vyhýbat přímému slunci, aby předešli dehydrataci a úpalům. V tento čas proto nejsou vhodné náročnější venkovní aktivity.

Samozřejmostí by mělo být používání opalovacích krémů a sprejů určených pro děti s minimálním ochranným faktorem SPF 30 a pokrývky hlavy. Jak již dříve pro CNN Prima NEWS uvedla Lenka Zimolková, vedoucí lékařka nízkoprahového interního příjmu II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, děti do tří let by rodiče neměli přímému slunci vůbec vystavovat.

Rodiče by však neměli podceňovat ani déšť nebo ranní rosu, kdy nejrůznější povrchy bývají kluzké a mnohdy nebezpečné.

  • Vybírejte vhodné oblečení, obuv i brýle

Při výběru letního oblečení by rodiče měli zohlednit počasí, aby se děti nepřehřály. Preferovat by měli přírodní materiály, které zabrání podráždění pokožky. Oblečení i obuv by měly být pohodlné, umožňovat volný pohyb, ale současně poskytnout ochranu. Právě z toho důvodu je důležité dbát na pevnou obuv, která dobře sedí a netlačí.

Při výběru slunečných brýlí je nutné pohlídat, aby měly UV filtr, nejčastěji UV 400. Značení je většinou nalepené přímo na sklech brýlí. Kategorie zatmavení (1-5), pak lze nalézt na vnitřní straně nožiček. Nejčastěji se používá číslo 3, které se hodí jak při silném slunci, tak například při dovolené u moře.

  • Auto není čekárna

Každoročně zdravotníci upozorňují a varují, aby lidé nenechávali děti či zvířata v rozpálených autech. Přesto několikrát ročně vyjíždějí k podobným případům. Moment, kdy si „rodič jen na chvilku odběhne“, přitom může skončit fatálně.

Jak již dříve pro CNN Prima NEWS uvedl Rudolf Kramář z Hasičského záchranného sboru České republiky, teplota ve voze během několika minut vzroste natolik, že může dojít k přehřátí organismu. A právě děti jsou k přehřátí náchylnější než dospělí.

ČTĚTE TAKÉ: Jak přežít tropická horka v Česku? Odbornice představily tipy na správný pitný režim

„Oproti dospělým nemají dovyvinuté termoregulační mechanismy, a proto je pro jejich tělo mnohem obtížnější reagovat a teplotu kompenzovat. Teplota vystoupá na úroveň, kdy začne způsobovat poruchy nervové soustavy. Nastupují zejména křeče, poruchy vědomí i edém mozku,“ zdůraznila tehdy mluvčí zdravotní záchranné služby v Praze Jana Poštová. Právě z toho důvodu by rodiče nikdy neměli na své potomky v autě zapomínat.

  • Voda je i nepřítelem

Ve spojitosti s létem se o vodě mluví jako o ideálním prostředku k prevenci dehydratace či úpalů. Na druhé straně však voda, respektive vodní plochy jako bazény, nádrže, jezera a další, představují obrovské nebezpečí.

Odstrašujícím příkladem z poslední doby bylo utonutí tříletých dvojčátek na začátku května v USA. Otec holčiček je našel bezvládné v bazénu. Jak později odhalily letecké snímky, bazén nebyl nijak zabezpečen. „Dvě vteřiny jsou příliš dlouhá doba na to, abyste z dětí v blízkosti vody spustili oči,“ zdůraznili po tragédii hasiči.

V rámci kampaně proto připomněli zásady bezpečnosti. Rodič by nikdy neměl dovolit, aby se dítě v blízkosti bazénu či jiného vodního zdroje pohybovalo samo. Pokud má doma například bazén, měl by používat schválenou zábranu. Vždy by měl mít v blízkosti také tyč nebo jiné záchranné zařízení. A pokud se od vodního zdroje dospělý vzdaluje, vždy by se měl ujistit, že dítě vezme s sebou.

  • Pojištění se vyplatí

Léto je také obdobím nejrůznějších dovolených, ať už po Česku nebo v zahraničí. Vždy je tak vhodné sjednat si cestovní pojištění pro všechny zúčastněné, včetně dětí. Vzhledem k extrémnímu počasí v posledních letech by měli lidé počítat s tím, že se situace – jako ničivé požáry v Řecku nebo záplavy v Itálii či Německu – mohou opakovat. Proto je vhodné být připraven na vše. Většinu pojištění je navíc možné sjednat on-line.

  • Nepodceňujte hmyz

Při prázdninových aktivitách je hmyz přítomný prakticky všude a štípance či alergické reakce mohou být velmi nepříjemné. Z toho důvodu je vhodné používat sítě proti hmyzu a dětské repelenty na ochranu před komáry či klíšťaty.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Právě jejich aktivita je od letošního jara velmi vysoká, mnohá klíšťata jsou navíc infekční. Jako nejúčinnější prevenci lékaři připomínají očkování proti klíšťové encefalitidě, na nějž většina zdravotních pojišťoven přispívá. Díky vakcíně tak mohou lidé předejít fatálním následkům.

  • Dbejte na psychickou pohodu

Základem spokojeného prožití prázdnin je podle Ježkové rovnováha mezi aktivitou a odpočinkem. „Pokusme se u dětí i přes léto udržet pravidelný denní režim, aby správně regenerovaly. Psychickou pohodu pomozme navodit společně stráveným časem, rodinnými výlety, hrami a dalšími,“ dodala.

Tagy: