Ničivá bouře se prohnala Jabloncem. Vzduchem létaly popelnice, stromy i střechy, říkají místní

Bouře, která lámala stromy a brala střechy, se v pátek večer prohnala Jabloncem nad Nisou.

Bouře v Jablonci nad Nisou

Bouře, která lámala stromy a brala střechy, se v pátek večer prohnala Jabloncem nad Nisou. Během chvíle po sobě živel zanechal velké škody na majetku, nikomu se ale naštěstí nic nestalo. Podle obyvatel místní části Petřín, kteří dopadli asi nejhůř, bouře trvala sotva deset minut.

„Najednou se setmělo, rychle jsme se schovali do domu. Když bylo po všem, vylezli jsme ven a viděli jsme, že nám chybí kus střechy, v zahradě máme vyvrácené břízy, tamhle je vyvrácená jabloň. Nikdy jsme nic takového nezažili,“ řekla CNN Prima NEWS obyvatelka jednoho z poničených domů Blanka Třešňáková.

ČTĚTE TAKÉ: Kroupy a supercela zanechaly zkázu, ukazuje video. Jako střelba ze samopalu, popsal svědek

Stála při tom u kusu plechové střechy o rozměrech zhruba 4x4 metry. „To ale není naše střecha, to je od sousedů, to sem letělo asi třicet metrů,“ kroutila hlavou.

Podle dalšího obyvatele čtvrti se místem prohnala vichřice doprovázená velmi silným deštěm. „Pršelo vodorovně, vzduchem létaly popelnice, bylo to hodně o strach. V zahradě naproti nám popadalo několik stromů, to jsme ale zjistili až zpětně, v tom rachotu to vůbec nebylo slyšet,“ ukazoval majitel rodinného domu.

Jeho soused Josef Kludský nemohl ani po hodině od skončení bouře uvěřit tomu, čeho byl svědkem. „Přišlo to od jihovýchodu, spustila se absolutní mlýnice, během několika vteřin to fučelo ze všech stran. Najednou létala prkna, stromy, kus dřeva mi proletěl oknem do baráku. Na zahradě mi to převrátilo pět metráků těžkou trubkovou klec pro psy, ta se otočila dvakrát vzduchem,“ popisoval.

Do akce šli hasiči

Hasiči na Liberecku měli během hodiny zhruba devadesát výjezdů. „Naprostou většinu tvořilo odstraňování stromů popadaných na komunikace, ale zasahovali jsme i u čtyř poničených střech,“ informoval Radek Hon, mluvčí krajských hasičů.

Do akce vyrazili profesionálové i dobrovolné jednotky. „Během chvíle vyjelo úplně všechno, my teď na krátkém úseku jedné ulice rozřezáváme už čtvrtý strom,“ popsal Josef Chudomel, velitel dobrovolné jednotky z jablonecké čtvrti Kokonín.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Popadané stromy, zatopené sklepy a komplikace v dopravě. Bouřky působí škody po celém Česku

Tagy: