Vyšší odvody pro bezdětné štěpí koalici. Bartoš i Nerudová ostře cupují návrh lidovců

Nový návrh lidovců otřásá koalicí Petra Fialy (ODS). Strana Mariana Jurečky totiž chce na vládě jednat o zvýšení odvodů pro bezdětné a naopak snížení pro rodiče s dětmi. To se ale velmi nelíbí Pirátům a také kandidátce hnutí STAN do europarlamentu Danuši Nerudové. Podle ní nemá stát trestat jedince za to, že nemají děti. Jurečka si chce o návrhu nejprve promluvit na jednání vlády.

Lidovecký návrh počítá s tím, aby se bezdětným nad 35 let sazba zvedla z nynějších 7,1 procenta na 9,1 procenta z hrubého výdělku. Rodičům tří a více dětí by měla naopak klesnout na 5,1 procenta a rodičům se dvěma dětmi na 6,1 procenta. Bezdětným do 35 let, rodičům s jedním dítětem by zůstaly odvody 7,1 procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Mladá zpěvačka zemřela přímo při vystoupení. Šlápla si na dlouhé šaty a už se neprobrala

Proti návrhu se ale ostře ohradil Pirát Ivan Bartoš. „Razantně odmítáme návrh lidovců trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti a jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto výlučně osobního rozhodnutí jednotlivce nic není. Tyto kroky nejsou jen kontroverzní, ale taky nefunkční a k vyšší porodnosti opravdu nepovedou,“ uvedl Bartoš v reakci na lidovecký návrh.

K ministru pro místní rozvoj se s kritikou přidala i neúspěšná kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová. „Stát má zasahovat do života lidem co nejméně. Nesouhlasím s vyššími odvody pro bezdětné. Mít, či nemít děti je svobodné rozhodnutí každého. Není povinností mít potomky. Politici mají vytvářet pro rodičovství co nejlepší podmínky, nikoliv manžele/partnery trestat za to, že je nemají,“ uvedla kandidátka hnutí STAN do europarlamentu.

Odpor se zvedá i v koaličním hnutí STAN. Podle poslance Viktora Vojtka nelze bojovat s nízkou porodností tím, že bezdětní budou platit vyšší odvody. „Větší smysl dává spíše opatření typu vyšších daňových odpočtů na děti apod. Už současný systém totiž prvky solidarity zahrnuje. Podpora rodičů má tedy větší efektivitu již během výchovy dětí,“ uvedl Vojtko.

Jurečka si chce návrh v klidu vyříkat

Jurečka představil předlohu ve čtvrtek na konferenci o prosperitě rodin v Praze. V návrhu je také uvedeno, že by se zvýšila daňová sleva podle počtu potomků.

Na jedno dítě by se mohla zvednout v jednotlivých variantách ročně o 1 200 až 2 400 korun, u dvou dětí o 3 600 až 7 200 korun a u tří a více dětí o 7 200 až 14 400 korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česku hrozí úbytek pohotovostí. Pitomost a alibismus, kritizuje plán ministerstva Kubek

Předseda lidovců také odmítá ostrou kritiku svých vládních kolegů. Na sítích jim vzkázal, že se nejdříve spolu pobaví na koaličním jednání. „Představili jsme návrhy, jak podpořit rodiče slevami na děti a změnami sociálního pojištění. Navazujeme tak na pomoc formou investic do dětských skupin nebo zkrácených úvazků, které lidovci už prosadili. Reakce některých kolegů si v klidu vyříkáme na vládě, nebo třeba v šatně,“ uvedl Jurečka.

Lidovecký návrh má podporu také u Aliance pro rodinu. Podle ní je podpora rodin s dětmi a jejich daňové zvýhodnění naprosto v pořádku. „Děti jsou naše budoucnost. A jako společnost jich máme málo, což znamená, že důchodová rovnice prostě přestává vycházet. Víc zdanit bezdětné a méně rodiče s dětmi je logická a racionální myšlenka,“ uvedla Aliance pro rodinu.

Tagy: